Реклама / Ads
0| 4443 |22.01.2015 СВЯТ

Снаряд уби седем души на спирка в Донецк

.
Източник: архив
Седем души бяха убити, след като снаряд разруши тролейбусна спирка. Украинската армия и сепаратистите се обвиняват взаимно за втория случай през последните 10 дни, при който войната взема цивилни жертви.
 

 Това стана часове след срещата на външните министри на Украйна, Русия, Франция и Германия в Берлин. Те се разбраха, че страните в конфликта трябва да изтеглят тежките си оръжия в съответствие с договореното в Минск през септември, информира БНТ.

 

Снаряд е улучил покрива на магазин до спирката, но никой очевидец не може да посочи откъде е дошъл обстрелът.

 

“Чухме взрива и дотичахме тук. И видяхме, че тролейбусът е разбит, взривена е кола, има много трупове. В тролейбуса лежеше ранен и молеше за помощ”, разказва очевидец.

 

Сепаратистите обвиниха украинската армия. Оттам увериха, че имат позиции чак на на 15 км от мястото на попадението. Киев обвини за случилото се Москва.

 

Арсений Яценюк, министър-председател на Украйна: Руските терористи днес отново извършиха ужасен акт срещу човечеството. И отговорност за това носи Руската федерация.

 

Москва обвини украинските сили и поиска разследване на случилото се.

 

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Това е очевидно престъпление против чоечеството. Явна провокация, която има за цел да подкопае усилията за мирен политически процес за уреждане на украинската криза.

 

Часове по-рано в Берлин външните министри от т. нар. нормандска четворка отново призоваха за спиране на боевете. Както е ставало в други подобни конфликти, беше предоговорена неизпълнена стъпка от предишно споразумение.

 

Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия: Много зависи от това договореното сега да не остане само на хартия, а да бъде приложено на практика, за да се промени ситуацията на терена.

 

В същото време украинската армия изостави позицията си на летището в Донецк, която беше отстоявана месеци наред, с цената на много жертви. През последното денонощие са загинали 10 украински военни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6538 |29.10.2014 Два снаряда се забиха в сградата на правителството в Скопие . 1| 5859 |30.06.2013 Седем простреляни след купон в Бруклин . 6| 5179 |12.04.2011 Взривиха спирка в Москва . 0| 5180 |16.01.2011 Седемдневен траур в Бразилия за загиналите от водната стихия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads