Реклама / Ads
1| 6044 |20.12.2010 СВЯТ

Сняг в Австралия, хаос на летищата в Европа

.
Студената вълна, която заля Западна Европа, блокира международните летищата в Германия, Великобритания и Белгия. В Австралия пък заваля сняг, който бе неочакван, предвид традиционно топлото лятно време през тези месеци на годината.
 
Около 300 полета бяха анулирани тази сутрин на летището във Франкфурт заради студената вълна, която наруши въздушния трафик в цяла Европа, съобщи говорителка на летището.

"Пистите са отворени и за момента не вали сняг", допълни говорителката на основното летище в Германия. "Но очакваме следобед снежната покривка да достигне 1 до 3 см", допълни тя. Стотици пътници, чакащи полетите си, прекараха нощта на летището, където бяха инсталирани легла, допълни говорителката. "Чакалните на аерогарите са пълни", каза още тя, без да уточни броя на блокираните пътници. Германската жп компания "Дойче Бан" също информира за многобройни закъснения на влаковете тази сутрин. Пистите на парижкото летище "Орли" бяха затворени до 9 ч местно време (8 ч по Гринуич) заради "силния снеговалеж", съобщи източник на летището. "За тридесетина минути паднаха 10 см сняг и достъпът до летището е много труден", уточни източникът. На другото голямо летище в района на Париж "Роаси" пистите са отворени и "100% оперативни", допълни същият източник.

Хаосът в транспорта продължава и днес във Великобритания, а температурите са изключително ниски. Макар че летище "Хийтроу" край Лондон е отворено, "броят на полетите е ограничен", съобщава аерогарата на сайта си в интернет. "Бритиш Еъруейз" съобщи, че около 60 полета ще бъдат изпълнени тази сутрин от летище Хийтроу, но десетки други полети са анулирани и нарушенията на въздушния трафик ще се запазят и след Коледа. Вчера само двадесетина самолета успяха да се приземят и да излетят от "Хийтроу" спрямо обичайните 1300 полета. За сметка на това повечето полети от другите две лондонски летища "Гетуик" и "Лондон Сити" ще се осъществят. Движението на влаковете Евростар, които минават под Ламанша, днес също е ограничено и пътниците трябва да пристигат един час по-рано на гарата, за да могат да се качат в първия влак на разположение. Термометрите тази нощ паднаха под нулата, като най-ниската температура беше регистрирана в Чесъм, недалеч от Оксфорд, Северен Лондон - минус 19,6 градуса. Метеорологичната служба обяви червена, най-висока, степен на тревога в югозападната част на страната, където се очаква да вали сняг, и оранжева степен за по-голямата част от южната част на Великобритания и за Шотландия. Метеоролозите прогнозират, че снежната покривка ще достигне 5-10 см в равните части на страната и до 20 см във високите части. Следобед се очаква сняг да завали и в Лондон.

Международното летище в Брюксел отново работи тази сутрин, но движението на автомобилите в южната част на Белгия остава затруднено заради рекордната от един век насам снежна покривка и поледицата. 1400 души прекараха втора нощ на летището, блокирани заради отменени полети или неиздадени входни визи за Шенген. Всички полети за Лондон и Стокхолм бяха анулирани, а други, най-вече за Германия, бяха отложени. Полицията в област Валония посъветва автомобилистите да не тръгват на път "заради поледицата", а движението на камионите е забранено до 10 ч местно време (9 ч по Гринуич). Температурите под нулата и мъглата направиха трафика в белгийските Ардени особено опасен. В цялата страна към 8,30 ч сутринта бяха регистрирани задръствания от над 600 км, много над обичайното. Фландрия, с изключение на Куртрай, е най-слабо засегната от лошото време, като автобусите се движеха с малки закъснения. В Брюксел и околностите му, въпреки забавянията движението на автомобилите не е тежко засегнато и общественият транспорт се движеше нормално. Провинциите Лиеж, Люксембург и Намур са най-тежко засегнати, като автобусите в Лиеж и околностите му не се движат. Снегът в страната спря да вали към 1 ч местно време (00,00 ч по Гринуич), но се очаква да завали отново следобед. Според Кралския метеорологичен институт толкова дни на снеговалеж през този период на годината - 19 до момента през ноември и декември, не е имало от началото на воденето на статистика от 1901 г.

Сняг заваля и в Австралия, заменяйки обикновено топлото и лятно време през декември с леден вятър, идващ от Южния океан. Вали в Нов Южен Уелс и Виктория на източното крайбрежие, в резултат на което в ски курортите, които обикновено по това време на годината са без сняг, се образува покривка, достигаща до 10 см. По на юг в щата Виктория снежната покривка в курорта Маунт Хотам достигна 10 см, а в Маунт Бълер - 5 см. Студената вълна стигна и до Сидни, където рано тази сутрин термометрите паднаха до 13 градуса по Целзий, а в западната част на града стигнаха до 9,8 градуса по Целзий. Очаква се крайбрежието на страната да бъде достигнато от ветрове със скорост до 100 км/ч. На западното крайбрежие на Австралия ситуацията е съвсем различна - най-тежкото наводнение от 50 години блокира град Карнарвон, на 900 км северно от Пърт. Метеоролози съобщиха, че студеното време в източната част на Австралия не е необичайно през декември заради ледения вятър от Южния океан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4861 |02.12.2010 Сняг и студ блокираха Европа . 0| 4842 |07.09.2010 Транспортен хаос тресе Европа . 0| 6693 |01.09.2010 Сняг в Чехия и Полша; очакват в Германия и Австрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads