Реклама / Ads
1| 4826 |05.05.2018 СВЯТ

Сонер Чааптай: Победата на Ердоган през юни може да е пирова

.
Реджеп Ердоган
Промените в турския избирателен закон от март тази година могат да помогнат повече на опозицията, отколкото на управляващата Партия на справедливостта и развитието и съюзените с нея националисти на предстоящите парламентарни избори в Турция. Това допуска Сонер Чааптай - директор на Програмата за изследвания на Турция на Вашингтонския институт за близкоизточна политика.
 
В интервю за БНР той анализира готвещия се предизборен съюз между противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган - Народнорепубликанската партия, „Добрата партия“, Партията на щастието и Демократическата партия.
 
„Идеята за предизборен пакт, която Ердоган измисли, за да помогне на своя съюзник Партията на националистическото действие да премине относително високата 10-процентова бариера за влизане в парламента предизвиква нежелани последици. Тази идея позволи на опозиционните партии също да формират предизборен блок. Бих казал, че най-голямата изненада в изборите може да се окаже, че Ердоган ще спечели нов президентски мандат, но ще загуби парламентарното си мнозинство. Победата на Ердоган може да се окаже пирова победа“, прогнозира Чааптай.

В стремежа да си осигури нов 5-годишен мандат още на първия тур на президентските избори, насрочен паралелно с парламентарните за 24 юни, Ердоган разчита на три важни фактора: медиите, успехите на турската армия в Сирия и икономическите показатели, отбелязва Чааптай:
 
„Мисля, че Ердоган ще направи всичко възможно да не се стига до балотаж. Той се впусна в предсрочни избори, за да се възползва от силното представяне на икономиката от миналата година. Обществената подкрепа за политиката му по отношение на ПКК и „Отрядите за народна самоотбрана“ в Африн в Турция е почти повсеместна. Ердоган или по-точно, предприемачи, които го поддържат, контролират 90 процента от медиите. Предизборната кампания няма непременно да е честна.“

Същевременно по думите на Сонер икономиката е и слабото място на Ердоган:

„Най-слабото му място в този момент е икономиката. Турската икономика е на път да прегрее след почти непрекъснат растеж от 16 години насам. Инфлацията достигна исторически висини - миналия ноември бе 13 процента. Турската лира падна до 4 за долар. Също и дефицитът по текущата сметка е рекордно висок. Така че бих определил икономиката като Ахилесовата пета на Ердоган. Ако точно преди изборите се стигне до сериозен спад, избирателите може и да го накажат."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3970 |30.10.2017 Порошенко и Тимошенко спорят за победата на изборите . 1| 3877 |18.04.2017 Тръмп поздрави Ердоган за победата му на референдума . 0| 4205 |06.04.2017 Протести срещу победата на Вучич . 0| 5071 |13.12.2016 Алепо почти падна, Башар Асад поздрави армията с победата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads