Реклама / Ads
0| 5697 |29.09.2010 СВЯТ

Спецслужби блокират атаки на "Ал Кайда"

.
Грандиозен план за терористични атаки, които трябвало да бъдат осъществени в няколко европейски държави са разкрили световни разузнавателни служби, предаде SkyNews.
 

Данните сочат, че пакистанските бойци планирали серия от едновременни атентати в Лондон и едни от най-големите градове във Франция и Германия. Плановете на потенциалните терористи са разкрити с помощта на европейски, американски и пакистански спецслужби.

Конкретно за Лондон според британски източници от армията и разузнаването aтаките са били подготвяни от британски мюсюлмани, обучавани от „Ал-Кайда".

По информация на Sky News планът е бил в „напреднал стадий, но не непосредствено преди осъществяването им”. Поради тази причина нивото на терористична заплаха във Великобритания е променено от четвърта на пета степен – „сериозно”, и се запазва.

Агенцията припомня вчерашната евакуация на Айфеловата кула заради бомбена заплаха. Засега между нея и планираните атентати не е установена никаква връзка. Sky News коментира, че в случай на терористични атентати може да се стигне до трагедия, сравнима по мащаб с aтентатите в Mумбай, Индия, в края на 2008 година, когато бяха убити 166 души.

Според британски източници от армията и разузнаването планът за атаките е бил изготвен в Пакистан. Той е бил осуетен след като западните разузнавателни служби, включително МИ-6, са разкрили намеренията на високопоставени фигури от „Ал-Кайда" в размирните племенни региони на Пакистан.

ЦРУ е предприело серия от нападения срещу екстремистите в района, използвайки безпилотни самолети. При тях в бил убит високопоставен лидер на „Ал-Кайда", което попречило на реализирането на планираните нападения.

Засилената честота на американските удари на безпилотни самолети срещу обекти на екстремистите на границата между Пакистан и Афганистан вероятно е част от отговора на разузнавателните служби срещу плана. Източниците от силите за сигурност настояват, че атаките не са неизбежни.

Към момента не е ясно дали екстремистите, планирали нападенията, са на европейска територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6269 |28.06.2010 "Алекс" взе първи жертви . 1| 5675 |15.06.2010 "Ал Кайда" подпомага наркотрафиканти . 0| 6526 |23.04.2010 Бивш охранител на Бин Ладен пише срещу "Ал Кайда" . 1| 14857 |19.01.2010 Терорист № 2 от "Ал Кайда" бе заловен в Йемен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads