Реклама / Ads
0| 5322 |13.06.2013 СВЯТ

Спирането на националната телевизия застрашава демокрацията в Гърция

.
Закриването на гръцката държавна компания за радио и телевизия ЕРТ може да лиши гражданите от разнообразие на гледните точки и създава икономически трудности за съкратените журналисти.
 

За това предупреди Дуня Миятович, представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за свободата на медиите.

"Държавните радио и телевизионни услуги играят изключително необходима роля за демокрацията в страната. Това е единственият източник на информация, който по закон има задължението да предоставя обективни новини и безпристрастна информация на гражданите", заяви Миятович, цитирана от БТА. Тя отбеляза, че закриването на ЕРТ повдига опасения за това кой сега ще изпълнява тази толкова важна роля в Гърция.

"Достъпът до безпристрастни гледни точки е особено важен в трудни времена. Аз призовавам властите да осигурят незабавното създаване на нова държавна радио- и телевизионна компания, гарантирайки пълната ѝ редакционна, финансова и политическа независимост", посочи представителят на ОССЕ.

"Подобно важно решение трябва да бъде взето след консултации с всички засегнати страни, включително медийни експерти и гражданското общество", подчерта Миятович. Тя също така критикува внезапното уволнение на близо 3000 служители и заяви, че властите по-скоро е трябвало да пристъпят към постепенно преструктуриране на медийната компания.

Междувременно Международната пресасоциация (International Press Association - API/IPA) призова в сряда вечер Европейската комисия да се намеси по случая със закриването на обществените радио и телевизия в Гърция ЕРТ.

Асоциацията обединява кореспондентите, работещи в Брюксел, и е най-влиятелната професионална организация на акредитираните към институциите на ЕС журналисти. В изявлението се посочва, че предприетата от гръцките власти мярка с мотива за съкращаването на бюджетни разходи е първата стъпка, засягаща пряко конкретен отрасъл в подобен мащаб, откакто преди три години държавата беше поставена в програма за финансова стабилизация.

От медийната организация допускат, че прекъсването на захранването на антените на гръцката обществена телевизия, извършено от полицията, докато в ефир е била извънредна емисия, поставя под въпрос действителните цели на тези действия. Премахването на свободна и плуралистична медия не може да бъде оправдано с икономии, се допълва в изявлението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6371 |13.06.2013 Ердоган даде 24 часа да бъдат прекратени протестите . 0| 6106 |12.06.2013 Напрегнатото спокойствие на "Таксим" . 0| 5812 |11.06.2013 Турската полиция бутна барикадите на Таксим (видео) . 0| 5037 |10.06.2013 Бомбени нападения на иракски пазар. Загинаха 12 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads