Реклама / Ads
2| 5453 |02.07.2014 СВЯТ

Спират пушките и огъня в Украйна

.
Външните министри на Русия, Украйна, Франция и Германия договориха спиране на огъня между правителствените сили и проруските сепаратисти. Това съобщи след приключване на срещата в Берлин германският министър Франк Валтер Щайнмайер. От своя страна, руският му колега Сергей Лавров заяви, че цената на примирието в Източна Украйна се измерва в човешки животи и затова и добре то да се случи, макар и със закъснение.
 

Лоран Фабиус, Павел Климкин, Сергей Лавров и Франк Валтер Щайнмайер са съгласували и текст на Декларация за примирие. Според участниците в преговорите обаче това е само първата крачка към постигане на крайната цел – деескалация на конфликта в Украйна.

Сергей Лавров подчерта в своето изказване, че примирието не трябва да бъде използвано от противостоящите страни за прегрупиране на силите, а за преговори с участието на представители на всички украински региони. Той съобщи, че Москва призовава проруските сили да прекратят огъня и да спазват постигнатите договорености за примирие.

Сред новите условия за прекратяването на огъня е и изпращане на мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които да поемат наблюдение върху руско- украинската граница и на линиите, разделящи противостоящите страни.

Преговорите на Контактната група за Украйна трябва да продължат в следващите два дни, са се договорили още външните министри на четирите държави.

Дано това примирие не е от ден до пладне, както се случи това преди няколко дни, са първите коментари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6963 |30.04.2013 Транспортна стачка в Гърция, спират фериботите . 9| 7834 |20.09.2012 Огънят гори в Либия, Судан, Йемен, но подпалвачите са другаде . 0| 4834 |12.12.2011 Подводни камъни спират фискалния пакт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads