Реклама / Ads
2| 6174 |27.04.2010 СВЯТ

Спорът за името на Македония в задънена улица

.
Никола Греувски
Преговорите за спора с Гърция за името на Македония, настъпило след обявеното намерение на премиера Никола Груевски да свика референдум по повод направеното предложението на посредника Матю Нимиц то да бъде "Република Северна Македония", продължава да е гореща тема в македонските медии.
 

Не е изключено Матю Нимиц  в близко време да представи ново предложение за решаване на проблема, пише днес македонският вестник "Вечер".

Вестник "Вечер" посочва, че е много възможно предложението на Нимиц, което няма да бъде приемливо за правителството, да бъде подложено на референдум и гражданите да имат последната дума. Решението за допитването ще бъде взето от партиите в парламента, пише "Фокус".

Според източници от македонското правителство в момента нямало натиск от международната общност по отношение на референдума.

От правителството са заявили, че най-добрият вариант е на референдума да бъде подложено решение, което е приемливо за двете страни, но не е изключено гражданите да гласуват и за решение, което не е приемливо за македонското правителство.

Вероятно по чисто технологически причини обаче - график на приключване, нито едно от печатните издания не е поместило информация за телефонния разговор снощи между Никола Груевски и неговия колега от Гърция Георгиос Папандреу.

В правителственото съобщение по този повод се казва, че двамата премиери са се информирали взаимно за ситуацията в своите страни и са обсъдили регионалното сътрудничество.

В разговора Груевски е информирал гръцкия си колега, че няма да може да присъства на конференцията в Атина, която ще се състои от 28 до 30 април по инициатила на "Икономист". Папандреу бил проявил разбиране за мотивите за решението на Груевски.

Това обаче не пречи на опозиционния "Утрински весник" да продължава да развива темата дали ще лети ли Груевски до Атина или не, и дали гръцките власти ще дадат разрешение на македонския правителствен самолет да кацне в гръцката столица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5382 |30.03.2010 Мълчи ли Македония за уахабитите? . 10| 5731 |24.03.2010 Гърция приема наименованието "Република Северна Македония" . 2| 9531 |12.02.2010 Македония става №1 в програмите на ЕС . 2| 5682 |19.12.2009 От днес Македония, Сърбия и Черна гора без визи в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads