Реклама / Ads
5| 5495 |30.04.2010 СВЯТ

Спорът между Атина и Скопие стигна до ООН

.
Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН Източник: Ройтерс
Матю Нимиц, посредник в гръцко-македонския спор за името на Македония, стигна чак до генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН). От кабинета на Бан Ки-Мун са заявили, че генералният секретар се интересувал специално от хода на преговорите между Атина и Скопие, които се очаква да бъдат подновени през май.
 

Във вторник и сряда тази седмица Нимиц е разговарял в централата на ООН в Ню Йорк и с преговарящите от македонска и от гръцка страна – Зоран Йолевски и Адамандиос Василакис. Преговарящият не е представил ново предложение, а срещите са били редовен обмен на информация.

В последните няколко дни и двете страни в спора дадоха да се разбере, че очакват преговорите скоро да бъдат възобновени. Македонският премиер Никола Груевски заяви наскоро, че се надява Матю Нимиц да представи нови, по-конкретни предложения, които да удовлетворяват и Скопие, и Атина. Той обяви, че лично той е против формулата „Република Северна Македония”, която досега беше спрягана като една от най-вероятните.

Спорът между Атина и Скопие продължава вече повече от 18 години. Преговорите между двете страни се водят с посредничеството на ООН. Невъзможността да бъде намерено решение се превърна в основна пречка пред амбициите на Македония да стане член на НАТО и ЕС. През април 2008 г. Гърция наложи вето на присъединяването на бившата югославска република към Северноатлантическия алианс.

Македония е със статут на кандидат за членство в Европейския съюз от 2005 г. В годишния си доклад за напредъка на страната, който беше представен на 14 октомври 2009 г., Европейската комисия препоръча да бъдат стартирани преговори за пълноправно членство, но остави на Съвета на министрите да определи кога трябва да стане това.

Скопие се надяваше да получи дата за преговори на срещата на върха, която се проведе в началото на декември, но заради несъгласието да Гърция това не се случи. Външните министри на страните членки решиха, че ще се върнат на този въпрос през следващата година по време на испанското ротационно председателство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5644 |28.04.2010 Скопие готви капан за министър Младенов . 2| 6186 |27.04.2010 Спорът за името на Македония в задънена улица . 0| 7598 |21.04.2010 Международният тероризъм по-опасен от Студената война . 0| 5004 |19.04.2010 Броят на жертвите от земетресението в Китай са достигна 1944

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads