Реклама / Ads
2| 6025 |23.11.2012 СВЯТ

Срещата на върха на ЕС забуксува въпреки големия залог

.
Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата си България да получи повече пари от общия бюджет на ЕС в периода 2014-2020 година.
 

Срещата на върха на ЕС, посветена на финансовия план на блока за периода 2014-2020 г., може да приключи без да бъде взето решение, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от РИА Новости.

Заседанието започна в 23.00 часа - със закъснение от около два часа и половина, заради проточилите се двустранни срещи и различията по отношение на бюджетния план.  „Не съм сигурен дали ще има споразумение или не. Но е възможно да няма. У мен се създава впечатление- не мога да го кажа със сигурност- че има ред страни от ЕС, които искат споразумение на всяка цена, а има и такива, които не искат споразумение на всяка цена. Те имат въпроси относно качеството на бюджета”, каза Шулц.

Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата си България да получи повече пари от общия бюджет на ЕС в периода 2014-2020 година след дискусия, която събра лидерите на 27-те страни членки в Брюксел.

„Разговаряхме днес и с президента Ромпой и с Барозу, сега на два пъти разговаряхме надълго и с канцлера Меркел. Казали сме си нашите претенции и за земеделието, и за кохезията. Надяваме се, че България ще получи повече пари, но понеже не искам да има спекулация с моите изказвания, когато се съберем отново, през деня, ще имаме отново среща с канцлера, с президента Ромпой да достигнем максимума, който България заслужава, тъй като всички отчетоха, че ние сме от най-добрите финансово дисциплинирани държави”, коментира Борисов, видяхме по БТВ.

 

Нещо, което е отчела и Германия, въпреки че е сред групата страни „за” икономии и съкращение на бюджета. „Разбира се, има държави, които искат да подобрят своето икономическо развитие и които са много ангажирани с кохезионните фондове. Има и други, които искат да проверяват за какво плащат и какво получават в замяна. Всяка държава има свои интереси. Най-важното е, че има добра атмосфера и - макар и малка - възможност за споразумение. По-скоро е възможно да се придвижим към втори етап”, каза Ангела Меркел.
 

Иначе след многочасов маратон от консултации преговорите между лидерите на страните от ЕС бяха прекратени, за да бъдат подновени днес по обед. 27-те трябва да вземат решение за размера на дългосрочния бюджет, който раздели Европа на два лагера – „за” и „против” намаляването на средствата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6219 |19.06.2012 Започна срещата на върха на Г-20 . 20| 6857 |19.05.2012 Протести в Чикаго преди срещата на НАТО . 0| 4815 |12.02.2010 Известна е датата за срещата Обама-Далай лама . 1| 4949 |04.02.2010 Заради Обама срещата САЩ-ЕС пред провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads