Реклама / Ads
1| 4664 |07.03.2011 СВЯТ

Стартира мегаделото срещу Жак Ширак

.
Безпрецедентният процес за корупция срещу бившия френски президент Жак Ширак започва днес, като адвокатите му ще опитат да намерят основания за процедурно отлагане на делото, коментира АФП. През ноември м.г. на 78-годишния Ширак беше повдигнато второ обвинение за измами с работни места в кметството на Париж, начело на което той беше от 1977 до 1995 г.
 

Бившият държавен глава е обвинен в създаване на конфликт на интереси. Според главният съдебен следовател на парижкото предградие Нантер Жак Газо Ширак е организирал в парижкото кметство седем фиктивни работни места, като е превеждал заплатите на несъществуващите служители на свои политически съратници от “Обединение за подкрепа на републиката”.

На 21 септември 2002 г. партията на Ширак бе обединена с други политически формации в “Съюз за президентско мнозинство”, който по-късно бе преименуван на управляващата в момента Франция партия “Съюз за народно развитие” на действащия президент Никола Саркози.

По-рано на Жак Ширак бяха повдигнати аналогични обвинения за създаване на 21 фиктивни работни места. През септември м.г. ищецът – кметството на Париж, оттегли иска си, а в замяна Ширак се съгласи да възстанови щетите в размер на 2,2 милиона евро. Управляващата консервативна партия „Съюз за народно движение“ обеща да възстанови две трети от сумата, а Ширак – останалите 550 хиляди евро.

Въпреки договореността процедурата за наказателно дело не беше прекратена. Съдията Доминик Поте от Париж отложи започването на първия процес до 7 март, за да изчака приключването на разследването в съседен Нантер и двете обвинения да се обединят.

Очаква се процесът да приключи до 8 април. Ако Ширак бъде признат за виновен, го заплашват до 10 години затвор и глоба от 150 хиляди евро. Освен това той ще се превърне в първия френски лидер от най-новата история на страната, който се изправя на съд по обвинения в корупция.

Самият Ширак смята обвиненията за несправедливи, тъй като фалшивите работни места “действително били необходими за работата на парижката администрация”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5543 |04.03.2011 Русия губи млрд. след санкции на ООН срещу Кадафи . 0| 5162 |01.03.2011 Кремъл готви санкции срещу Либия . 1| 5585 |26.02.2011 САЩ с ембарго срещу Либия . 1| 5449 |25.02.2011 Откриха огън срещу противниците на Кадафи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads