Реклама / Ads
3| 3758 |12.09.2018 СВЯТ

ЕС стартира процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности

.
Премиерът на Унгария Виктор Орбан
След оспорван дебат се стигна до първото в историята на ЕС гласуване на решение за процедура по отнемане на правото на гласа на Будапеща в Съвета на ЕС, съобщават световните агенции.
 

Европейският парламент е взел решение да препоръча на Съвета на ЕС да започне процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности.  Евродепутатите са одобрили процедурата с 448 гласа "за", 197 "против" и 48 "въздържали се". Решението идва след провелите се вчера разгорещени дискусии в зала, в които участва и самият премиер на Унгария Виктор Орбан. По неговите думи такова решение е очаквано,  но по никакъв начин няма да се поддаде на изнудване от страна на ЕС. Според Орбан, заради отказа на страната му да приема мигранти, депутатите от Европейския парламент искат да въведат санкции срещу Унгария.

 

Най-тежката санкция за  Будапеща може да е именно отнемането ѝ право на глас в ЕС, но според регламента, ако дори една страна членка е против, мярката няма да бъде приложена. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. С квалифицирано мнозинство в Европейския съвет, може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, но същевременно Унгария ще бъде длъжна да спазва правото на ЕС, без да участва в обсъждането и приемането му. 

 

В докладът по темата за Унгария, представен от Джуди Аржентини от "Зелените", се коментира независимостта на съдебната власт в страната, корупцията и конфликтите на интереси, както и различните индивидуални свободи в Унгария.  В доклад се изброяват 12 области, с които Будапеща е предизвикала мярката. За ЕС Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности, а това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Подобен доклад ЕП изготвя за първи път.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4456 |24.06.2018 Неонацисти убиха 1 и раниха 4-ма в цигански лагер в Унгария . 2| 5102 |20.06.2018 Депутатите на Унгария приеха закон срещу мигрантите . 0| 4683 |10.05.2018 Преизбраха Виктор Орбан за премиер на Унгария . 0| 4544 |07.05.2018 Президентът на Унгария възложи на Орбан да състави 3-ото си правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads