Реклама / Ads
2| 5893 |28.09.2010 СВЯТ

Стефановски: Балканците имат къс фитил - лесно се палят

.
Албумите "Какао" и "Пътуване" на група "Хляб и сол" предвидиха пророчески края на Югославия. Без да съм носталгичен, съжалявам за начина, по който тази държава си отиде. Това каза пред Дойче веле Влатко Стефановски по повод 20-годишнината от началото на разпада на бивша Югославия, пише БГНЕС.
 

Роденият през 1957 година в Прилет Стефановски е смятан за един от най-добрите китаристи в света. Той е създател на легендарната македонска група "Хляб и сол".

"Някои артисти застанаха на страната на определин политически партии. Те смятаха, че така ще допринесат за изграждането на държавността на своята родина. Някои от тях се нуждаят от работа и се обвързват политически или са обладани от духа на романтизма, да не кажа национализма", смята още Стефановски.

Според него много е тънка линията между патриотизма и национализма. Човек трябва да научи принципите на уважение към другата култура, която може би живее близо до теб, редом с теб. Ако не ги научи, става националист, расист, някакъв радикален елемент в обществото, подчерта Владко Стефановски и добавя: "За съжаление балканските народи имат къс фитил – лесно се палят и лесно някой националистически водач може да ги поведе към трагедия".

Югославската легенда споделя също: "Ние бяхме съвременници на събитията. Бяхме изпълнени с надежда и оптимизъм с оглед на това, че Македония е малка по територия и ще можем да я направим като Швейцария. Това бяха моите искрени надежди. И очаквания. Минаха 20 години и се повтаря едно и също. Смениха се много правителства, много хора се изредиха на политическата сцена, но животът не е по-добър, отколкото преди 20 години. Погледнете хората отпреди 20 години. Те са по-добре облечени и по-усмихнати. Моите очаквания не се сбъднаха. Дай Боже да се сбъднат, когато моите деца ще бъдат пораснали. За жалост Македония е родина на много безработни и бедни хора. Това много ме наскърбява. 20 години са прекалено дълго време за интегриране в Европа, за трансформиране на системата, за трансформацията на едно общество в друго. Нашите граждани са вече уморени от обещанията за по-добро бъдеще, вече са прилично обеднели и изгубили своите илюзии", каза в заключение Влатко Стефановски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5612 |27.09.2010 Косовският президент подаде оставка . 1| 5417 |27.09.2010 ЕК санкционира Франция за ромите . 9| 7643 |28.09.2010 Медведев уволни Лужков като кмет на Москва . 2| 5254 |26.09.2010 ЕК става арбитър в конфликта с ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads