Реклама / Ads
2| 4997 |20.02.2011 СВЯТ

Стотици загинали в Бенгази

.
Протестиращи либийци Източник: АФП
Около 200 човека са загинали, а 800 са пострадали при безредиците в либийския град Бенгази, съобщава "Ал Джазира", като си позовава на съобщения на правозащитни организации.
 

Всички загинали и пострадали имат огнестрелни рани, отбелязват очевидци. По думите на лекар от болница в града много от ранените са в много тежка състояние. Независимо, че болницата е препълнена, там продължават да прииждан нови и нови пострадали.

Ситуацията в Бенгази практически е безконтролна. Четвърти ден там не стихват стълкновенията между протестиращите и проправителствените части.

Очевидци твърдят още, че много от войниците и полицаите застават на страната на протестиращите. Любителски кадри показват, че силите за сигурност стрелят срещу демонстрантите не само с обикновени оръжия, но и с едрокалибрени картечници. „Тази информация е ужасяваща и ние искаме да дадем на либийското правителство да разбере, че това че там няма телевизионни камери, не означава, че светът не гледа", заяви британския външен министър.

Протестиращите в Бенгази са сформирали батальони за самозащита тъй като очакват верните на режима военни части да щурмуват града.

Frognews.bg напомня, че вчера правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи, че според нейните източници либийските сили за сигурност са застреляли поне 46 души през последните три дни.

По данни пък на международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч” до момента броят на загиналите в протестните демонстрации в Либия е достигнал 84 души. Данните са получени на базата на интервюта със служители на либийските болници и очевидци.

Източници от болницата Ал Джала в Бенгази съобщават за поне трима убити вчера освен 28-те убити и над 110 ранени при протестите в града предишния ден. При протестите в съседния град Бейда в Деня на гнева завчера според местни правозащитници са убити най-малко 15 души. Според източниците от болницата в Бенгази най-често причина за смъртта били огнестрелни рани.

Асошиейтед прес цитира либийски лекар от болницата в Бенгази, който преброил 35 тела, приети само вчера следобед. Очевидци му разказали, че повечето от жертвите били от опит за протест пред резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи при посещенията му в града. Охраната стреляла отвътре срещу демонстрантите.

Безредиците са ограничени в района около Бенгази, където традиционно подкрепата за Кадафи е слаба. Няма достоверна информация за протести другаде, съобщават световните агенции.

Източници на Ройтерс от Бенгази, заявиха, че Саади Кадафи, син на либийския лидер и бивш професионален футболист в Италия, е поел командването на силите за сигурност в града. Със сигурност няма национално въстание, заяви по телефона за Ройтерс Номан Бенотман, бивш опозиционен ислямист, живеещ във Великобритания, който понастоящем е в Триполи.

Според него Либия не може да бъде сравнявана с Египет или Тунис. Кадафи ще се бори до последния миг, заявява още той.

Освен в град Бенгази, масови протести започнаха в градовете Бейда, Аджедабия, Дарна, Завия. В столицата на Либия Триполи обстановката остава спокойна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6422 |28.01.2011 28 януари - ден на памет за загиналите астронавти . 0| 5178 |16.01.2011 Седемдневен траур в Бразилия за загиналите от водната стихия . 0| 4484 |09.05.2010 Поне 11 са загинали при експлозия в руска мина . 0| 5021 |14.04.2010 6,9 по Рихтер в Китай; загинали и затрупани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads