Реклама / Ads
0| 5638 |01.12.2012 СВЯТ

Студ и снеговалежи сковаха Европа

.
Европа е в плен на рязко застудяване, снеговалежи и бури, предаде ИТАР-ТАСС.
 

В съседна Гърция проливни дъждове и силни ветрове се стовариха върху Атина и полуостров Пелопонес. В пелопонеския град Пиргос и на остров Закинтос в Йоническо море ураганният вятър повали пет стълба на електрически далекопроводи и отнесе керемидите от покривите. Няма съобщения за пострадали.

В Италия арктическият циклона предизвика силни дъждове, довели до наводнения в редица региони. Най-много са пострадали градовете и селищата в северната част на централната област Тоскана. За почивните дни местните метеоролози прогнозират значително застудяване, дъждове и снеговалежи в планинските райони на неголяма височина.

Рязкото застудяване в Чехия и снеговалежите предизвикаха редица транспортни проблеми. В западната и югозападната част на страната е спряно движението по три железопътни магистрали по посока към Германия. Пътниците се превозват с автобуси. На места дебелината на снежната покривка достига 15 сантиметра. Особено опасно е положението в северната част на страната. В района на западния град Карлови Вари дърветата, паднали от тежестта на снега, са блокирали няколко местни пътища. Заради лошото време е затворен пътят в планината "Свети Себастиян" близо до границата с Германия.

В самата Германия силният вятър, снеговалежите и поледиците са предизвикали многобройни катастрофи, парализирали движението по пътищата в различни части на страната. Най-пострадали са провинциите Бавария и Саксония. Движението по магистрала А72 в Саксония е спряно след серия от катастрофи, довели до образуването на 30-километрово задръстване. В югозападната част на провинция са получени 330 сигнали за помощ. Регистрирани са 118 катастрофи, при които са пострадали 9 души. Днес и утре в страната прогнозите вещаят бурни ветрове и снеговалежи в цяла Германия, особено в Саксония и Тюрингия.

В Испания заради ветровете, дъждове и снеговалежите е обявено предупреждение в 23 от 50-те провинции. На места ветровете достигат 70км/час. Вчера цялото небе над Испания бе покрито с облаци. Очакват се снеговалежи в провинциите Кантабрия, Астурия, Саламанка, Кордоба, Малага, Гранада, Кадис. Заради изсипалите се дъждове е затруднено движението по пътищата в Кастилия, допълва БГНЕС.

В южната част на Финландия транспортът е силно затруднен заради силен вятър и снеговалежи. От гарите на столицата Хелзинки всички влакове тръгват със закъснения от 15 минути до един час. Редица влакове са спрени, забавени или отложени са вътрешни и международни полети. С 2,5 часа е закъснял фериботът "Таллинк", който се движи по маршрута Хелзинки-Стокхолм.

С подобни проблеми се сблъсква и съседна Швеция. С 6-часови закъснения се движат няколко фериботи, свързващи Стокхолм с различни части на страната и с Финландия. На пътник по маршрута Стокхолм-Хелзинки му е прилошало и той е трябваше да бъде евакуиран с вертолет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5128 |14.11.2012 Европа стачкува срещу бюджетните икономии . 0| 6399 |05.10.2012 Обединението на Германия в контекста на обединението на Европа . 0| 6244 |29.06.2012 Пактът за растеж в Европа = 120 милиарда евро . 0| 5800 |01.05.2012 Европа протестира в Деня на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads