Реклама / Ads
2| 5254 |10.12.2013 СВЯТ

Светът се прощава с Мандела (на живо)

.
Десетки световни лидери, които иначе трудно биха застанали един до друг, се събират в Йоханесбург, за да кажат последно сбогом на големия борец за мир и равноправие Нелсън Мандела. Възпоменателната церемония ще се състои на футболния стадион в Йоханесбург, който е с 95 хиляди места, но те вече са пълни.
 

Стотици спаха пред съоръжението, за да успеят да се простят със своя идол. Сред лидерите, които ще отдадат последна почит на Мандела, са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на Съединените щати - Барак Обама, кубинският лидер - Раул Кастро и премиерът на Великобритания - Дейвид Камерън. Пряко за България ще предават БНТ, TV7 и NEWS7.

Президентът на Иран, Хасан Рохани, също е потвърдил присъствието си, което означава, че двамата с Обама може би ще се срещнат за първи път. Вчера южноафриканският парламент почете Нелсън Мандела със специално заседание.

Заупокойната панихида ще бъде отслужена от архиепископ Дезмънд Туту, близък приятел и съмишленик на Мандела. 95 000 сънародници на Мандела ще се стекат днес на стадиона. След това тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в сградата "Юниън билдингс" в Претория, където през 1994 г. положи клетва като президент. Мандела ще бъде погребан на 15 декември, в неделя, в родното му село Куну в провинция Западен Кейп с център големия пристанищен град Кейптаун.

Церемонията днес ще бъде излъчена едновременно и в реално време на големи екрани на още три стадиона в страната, където ще се съберат неуспелите да намерят място на стадиона в Совето. Освен това на десетки екрани на различни места в голямата по територия африканска страна милиони чернокожи и бели сънародници на Мадиба ще могат да съпреживеят вълнуващото последно сбогом с техния лидер.

В речта си вицепрезидентът Мотланте отбеляза значимостта на делото на първия тъмнокож президент на Южна Африка и изтъкна, че Мандела принадлежи на цялото човечество.

Първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст на 5 декември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5828 |08.12.2013 Гаф: Запис разкри плановете на чешкия премиер да не уважи Мандела . 10| 7678 |06.12.2013 Почина Нелсън Мандела . 10| 6490 |31.08.2013 ООН излязоха от Сирия; Обама: Светът да не остава парализиран . 0| 4964 |19.07.2013 Папата опрощава грехове по "Туитър"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads