Реклама / Ads
0| 5051 |10.09.2010 СВЯТ

Светът спря пастор Джоунс - няма да гори корана

.
Пастор Тери Джоунс - глава на маргинална баптистка група в град Гейнсвил, щата Флорида, се отказa от плановете си да изгори екземпляри на корана на 11 септември, съобщи Асошиейтед прес.
 

Една от причините да изостави екстренчиното си намерение са острите критики, които отправиха към него държавници, политически лидери и емблематични личности от цял свят.

Преди да обяви това свое решение, пастор Джоунс разговарял по телефона с министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. Основният аргумент на министъра е, че острата реакция в ислямските държави, за които изгарянето на екземпляри на корана, смятан от мюсюлманите за свещена книга, би създала реална опасност за американските войници в Афганистан.

Срещу плановете на пастора се обявиха президента на САЩ Барак Обама, както и държавни и религиозни лидери в целия свят.

В изявление пред журналисти пасторът заяви, че се отказал от плановете си, след като инициаторът на идеята да бъде построена джамия близо до мястото на срутените през 2001 г. кули на Световния търговски център, се отказал от намеренията си.

Съобщението бе направено в присъствието на имам Мухамад Мусри, председател на Ислямското дружество в Централна Флорида.

Пастор Джоунс и имам Мусри ще отпътуват за Ню Йорк, за да се срещнат с имам Фейсал Абдул Рауф, който е глава на организацията, планираща създаването на

мюсюлмански културен център на две пресечки от "кота нула", където се издигаха кулите на Световния търговски център.

"Никой засега не е поемал задължения да премества мюсюлманския център южната част на Манхатън. Имаме уговорка за среща и се надявам, че ще се стигне до мирно решение", заявил Мусри.

В традиционното си послание до мюсюлманите по случай празника Аид ал фитр, с който мюсюлманите отбелязват края на свещения месец рамазан, президентът Обама изтъкна, че "този празник е добър повод да си припомним положителната роля на религиозната толерантност на всички вярващи, в това число и на мюсюлманите, в живота на американското общество".

Тази година Аид ал фитр съвпада с 9-та годишнина от нападенията срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу зданието на Пентагона във Вашингтон на 11 септември 2001 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5449 |29.06.2010 Свлачище спря влака София-Москва . 3| 6187 |22.06.2010 Лукашенко спря руския газ, иска 217 млн. долара . 4| 4990 |17.06.2010 Спряха доклад, уличаващ Путин . 2| 5201 |27.05.2010 Спря петролният теч в Мексиканския залив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads