Реклама / Ads
0| 5890 |28.07.2010 СВЯТ

Свидетели бойкотират делото „Локърби”

.
Неявяване на свидетели от BP, шотландското и английското правителство, принуди Сената на САЩ да отмени насроченото за четвъртък изслушване на свидетели по случая с освобождаването на атентатора от Локърби, съобщи телевизия NBC.
 

Представител на сенатор Боб Мендес, който трябваше да води заседанието на сенатската комисия в четвъртък, е информирал близките на 270-те жертви на атентата от 1988 г., че нито един от призованите свидетели не се е явил.

Сред  лицата, които трябваше да дадат показания, са вече бившият шеф на BP Тони Хейуърд и Марк Алън, бивш шпионин и настоящ консултант на компанията.

Целта на комисията бе да се изясни ролята на петролната компания при изненадващото освобождаване на Абделбасет ал Меграхи. Либиецът беше осъден през 2001 г. за взривяването на американски самолет над шотландското селище Локърби през 1988 г.

При терористичния акт загинаха 189 американски граждани. През миналата година Меграхи беше върнат в родината си, като се появиха сериозни съмнения, че BP е лобирала пред британското правителство за трансфера на затворника заради частни интереси на компанията.

BP по-рано потвърди, че през миналата година бившият кадър на МИ6 Марк Алън два пъти е говорил с тогавашния министър на правосъдието Джак Строу. Алън е успял да убеди министъра да ускори процедурата по преместването на Меграхи в Либия - действие, желано от африканската държава по време на преговорите за петролна сделка за милиарди долари.

Близките на жертвите от Локърби реагираха гневно на нежеланието за съдействие от британска страна, като даже имаше предложения заседанието да се проведе с празни столове на свидетелските места, съобщава още NBC.
Сенатор Мендес се закани, че проучването може да прерасне в пълномащабно разследване след като дейността на комисията е била саботирана от британска и шотландска страна.

Той изрази изумлението си от факта, че затрупана с проблеми компания като BP отказва да сътрудничи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6281 |28.07.2010 Забраниха коридите в Каталуния . 0| 6226 |28.07.2010 Самолет със 152-ма души се разби . 13| 7273 |27.07.2010 Сърбия: Никога няма да признаем независимо Косово . 8| 6081 |27.07.2010 Англия удря рамо на Турция за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads