Реклама / Ads
0| 3994 |04.03.2020 СВЯТ

СЗО предупреждава - ще има недостиг на оборудване за борба с коронавирус

.
Световната здравна организация предупреди, че е възможен недостиг на медицинско оборудване и средства за борба с коронавируса. Според експерти в момента има не просто недостиг на стоки, но и спекулация с цените.
 

На фона на увеличаващия се брой на жертвите от коронавируса, СЗО призова правителствата и бизнеса да стимулира производството и да го увеличи с 40%, за да може светът да отвърне на епидемията, пишат от “Ройтерс”.

 

В момента вирусът се разпространява активно в Южна Корея, Япония, страните в Европа, Иран и САЩ. Към момента няма регистрирани случаи в България, обявиха на редовния брифинг днес от кризисния щаб в страната.

 

Смъртността е между 2 и 4%, в зависимост от страната, в която са регистрирани починалите. От СЗО обясняват също, че процентите могат да спаднат, ако в статистиката попаднат и всички нерегистрирани леки случаи на заболяването.

 

Паниката, обзела света в действителност е огромна. Цифрите, които остават скрити, са на излекувалите се. А те са значително повече от починалите. Освен всичко, демографска разбивка показва, че страдащи от коронавирус са предимно възрастни хора със слаба имунна система и други заболявания. Онези, които боледуват по-леко от коронавирус, обикновено го карат “на крак” и го считат за най-обикновен грип.

 

Въпреки това истерията “коронавирус” е някак непреодолима. Хора се презапасяват с продукти, маски, антибактериални и противовирусни апарати. Още преди месец фармацевти алармираха за изчерпване на количествата предпазни маски по аптеките. А в момента у нас има грип. Децата не боледуват от коронавирус. Но могат да боледуват от грип, който също причинява смърт, ако не се лекува правилно и навременно.

 

Сриват се стокови борси, икономики. Производствеността спада. А цените се вдигат изкуствено от псевдопредприемачи, които искат да печелят на гърба на една епидемия. Още преди седмици СЗО алармира за евентуален недостиг на антибиотици и то в световен мащаб.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3796 |24.02.2020 И в Германия има недостиг на предпазни маски заради коронавируса . 0| 3953 |14.07.2019 В Турция пристигна част от оборудването за ракетите С-400, САЩ готвят санкции . 2| 4376 |11.04.2019 Раул Кастро предупреди кубинците да се готвят за недостиг на стоки . 0| 5279 |10.02.2019 Шефката на МВФ предупреждава за опасност от икономическа буря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads