Реклама / Ads
0| 5431 |29.06.2018 СВЯТ

Тачи: Ако няма споразумение със Сърбия, Косово ще стане като Палестина

.
Президентът на Косово Хашим Тачи призова всички албански политически партии и представители на гражданското общество да се ангажират в диалога с Белград за постигането на консенсус за приключване на този процес, тъй като ако това не се случи, Косово би могло да се превърне във втора Палестина, пише белградският вестник ”Вечерне новости”.
 

На извънредна пресконференция Тачи, на когото опозицията оспорва легитимността да участва в диалога от името на Прищина, оцени, че става дума за "трудна фаза" в този процес.

 

Хашим Тачи заяви, че като президент на Косово е готов да се обърне към депутатите и гражданите във връзка с "последната фаза на диалога". Той добави, че споразумението трябва да бъде одобрено от парламента.

 

Правилният път на Косово е към ЕС, НАТО и международните институции. Диалогът трябва да приключи с реципрочно признаване. Иначе диалогът би бил напразен, заявил Тачи.

 

Той повторил, че Прищина има подкрепата на САЩ и техните съюзници диалогът да приключи с правно задължаващо споразумение с Белград. Ако не бъде използвана възможността за постигане на окончателно споразумение, Косово би могло да остане като Палестина, заявил косовският президент.

 

Вестник "Данас" цитира думите на Хашим Тачи, че срещата му с президента на Сърбия Александър Вучич в неделя е била "начало на заключителната фаза на диалога със Сърбия". В тази заключителна фаза целта е постигането на всеобхватно правно задължаващо споразумение за нормализиране на отношенията, изграждане на добросъседски отношения и реципрочно признаване, заявил Тачи, цитиран от радио Свободна Европа.

 

Той добавил, че мотивът за воденето на диалога е да се изгради мир за гражданите на Косово и да им се осигури сигурно европейско бъдеще. Този "замразен конфликт" трябва да се превъзмогне с международно споразумение, подчертал косовският президент. "Това е възможност, която не можем да пропуснем, в противен случай ще останем в позицията на Палестина или Северен Кипър", посочил Тачи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4920 |14.06.2018 Опозицията в Гърция скочи срещу споразумението Заев - Ципрас . 0| 4980 |13.06.2018 Крим и Севастопол останаха на тъмно -нямат ток! . 0| 6728 |07.06.2018 Турция къса споразумението с Гърция за връщане на мигранти . 1| 4347 |05.06.2018 Ердоган: Няма срив на турската лира, всичко е манипулация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads