Реклама / Ads
0| 5946 |12.10.2014 СВЯТ

Тайфун връхлетя Япония, 35 са ранени

.
архив
Мощен тайфун, съпътстван от проливен дъжд и ветрове със с скорост до 180 км/ч, премина над южния японски остров Окинава и се насочи към Кюшу, където властите разпоредиха евакуация на 150 хил. души, предаде АП.
 

Най-малко 35 души са получили наранявания, съобщи АФП. Властите отправиха предупреждение за опасност от свлачища. Силният вятър прекъсна електропроводи и високоскоростните влакове на Кюшу временно спряха. Бурята – втората за тази седмица, изкорени дървета, наводни улици и прекъсна електроснабдяването на над 60 хил. домове.

Междувременно към Япония се насочва и супартайунът Вонфон – 19-ият за сезона. Тази сутрин той се намира на около 230 км западно от остров Амами-Ошима, насочва се на север-северозапад и ще достигне Кюшу утре. Според националната метеорологична агенция тайфунът може да връхлети Токио във вторник. Вонфон губи сила, докато се придвижва над архипелага и категорията му вече е намалена от „супермощен“ на „мощен“. Източна Индия също е в повишена готовност заради мощния циклон Хъдхъд, който вече премина през Бенгалския залив, предаде АП. Той ще връхлети сушата с пълна сила по обяд местно време в района на град Всакхапатнам, наричан от местните жители Визаг, където има голяма военноморска база.

 

Индийската агенция за помощ при бедствия организира евакуацията на над 150 хил. души в щата Андхра Прадеш вчера, за да ограничи щетите. Циклонът е съизмерим по сила с Файлин, който опустоши района точно преди една година на същия ден, предаде Ройтерс. В града засилващият се вятър вече започна да причинява щети – стотици дървета са изкоренени и електроснабдяването е прекъснато.

Пристанището на Визаг от снощи е затворено, а двайсетината кораба, които се намираха в него, се изтеглиха по-далеч от брега, за да не пострадат от вълните. Метеорологичната служба на Индия категоризира Хъдхъд като много мощна буря с пориви на вятъра до 195 км/ч и валежи над 25 см на някои места. Глобалната система за предупреждения за бедствия и координация, управлявана от ООН и ЕС, прогнозира дори още по-голяма пикова скорост на вятъра от 212 км/ч което ще направи Хъдхъд буря от категория 4, способна да нанесе „катастрофални щети“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5325 |04.02.2014 Нова снежна буря връхлетя САЩ . 0| 6017 |11.11.2013 Тайфунът „Хаян" достигна Виетнам . 0| 6075 |09.11.2013 Тайфунът "Хайян" взе 1200 жертви . 0| 5736 |09.11.2013 Супертайфунът "Хаян" взе най-малко 56 жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads