Реклама / Ads
5| 6751 |26.07.2010 СВЯТ

Тайни документи за войната в Афганистан взривиха нета

.
Десетки хиляди секретни американски военни документи, изтекли в интернет взривиха публичното пространство, съобщават световните медии.
 

От тях става ясно как силите на НАТО са убили стотици цивилни в неотразени от медиите инциденти в Афганистан, съобщават световните медии.

Класифицираните документи, публикувани в сайта „Уикилийкс”, разкриват още тайните усилия на коалиционните сили да „убият или заловят” високопоставени талибани и лидери на „Ал Кайда”.

Наред с това в тях има и ред доказателства, че Иран и Пакистан подкрепят екстремистите. Според „Ню Йорк таймс”, една от трите медии, разгледали въпросните 92 хил. документа преди те да бъдат публикувани в неделя, писа, че според тях пакистанските специални служби работят директно с талибаните в Афганистан.

Описвайки преговорите като „тайни стратегически съвещания”, вестникът твърди, че те „организират мрежи от групи екстремисти, които се бият срещу американските сили в Афганистан и дори кроят планове за убийството на афганистански лидери”.

Според „Ню Йорк таймс“ преди няколко седмици документите, публикувани от „Уикилийкс”, били получени също от британския всекидневник „Гардиън“ и германския „Шпигел“, посочва БТА. Вестниците се съгласили да отпечатат в неделя поверителната информация, основаваща се на 92 000 документа, използвани от офицери в Пентагона и от войските на място, защото тя щяла да се появи в интернет.

Според ДПА документите показват детайлно защо, след като САЩ похарчиха близо 300 млрд. долара за войната в Афганистан, талибаните сега са по-силни от когато и да било. Документите, публикувани от „Уикилийкс”, се отнасят за периода от януари 2004 до декември 2009 г., преди президентът Барак Обама да обяви новата стратегия за изпращане на значителни подкрепления в Афганистан, добавя ДПА.

Пакистанският посланик в САЩ разкритикува изтичането на секретни документи за войната в Афганистан и настоя, че неговата страна е напълно ангажирана с борбата с ислямските екстремисти, предаде АФП. Посланик Хюсеин Хакани нарече „безотговорно” публикуването на материалите на сайта „Уикилийкс”, като каза, че те са съставени от необработени оперативни доклади.

„Документите, разпространени от ‘Уикилийкс’ не отразяват реалността,” се казва в изявление на пакистанския дипломат. „САЩ, Афганистан и Пакистан са стратегически партньори и съвместно полагат усилия за победа над ‘Ал Кайда’ и талибаните, военна и политическа.”

Въпреки че много от твърденията в документите са се чували и преди, изтичането на информацията в сайта „Уикилийкс” поставя Вашингтон в много неудобно положение. Белият дом вече осъди изтичането с аргумента, че информацията може да застраши коалиционните сили.

„САЩ силно осъждат разпространението на класифицирана информация от лица и организации, която може да изложи на риск живота на американците и нашите партньори и да застраши нашата национална сигурност”, заяви съветникът по въпросите на националната сигурност Джеймс Джоунс.

„Сайтът „Уикилийкс” не направи опит да се свърже с нас по въпроса за тези документи – САЩ узнаха за публикуването им от печата”, се казва още в декларацията на генерал Джоунс. Безотговорното изтичане на информация няма да се отрази на поетите от нас ангажименти за укрепване на съюза с Афганистан и Пакистан в името на борбата с общите ни врагове, гласи декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5214 |22.06.2010 Талибани гушкат милиони от рекет в Афганистан . 1| 5087 |25.05.2010 Двете Кореи на ръба на войната? . 0| 6651 |19.05.2010 Талибани атакуваха военна база в Афганистан . 0| 5420 |17.05.2010 Изчезналият над Афганистан самолет купен от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads