Реклама / Ads
0| 4946 |12.05.2011 СВЯТ

ЕС търси решение за трансграничната престъпност, подсилва Шенген

.
По думи на говорителя на Европейската комисия свободното движение на хора е особено важно и трябва да бъде съхранено, необходимо е подобряването на механизма, а трансграничната престъпност е въпрос, по който ЕС трябва да намери решения.
 

Ако някой твърди, че Шенген е допринесъл за повишаване на престъпността, трябва да представи доказателства, добави говорителят.

ЕК не би приела и няма да приеме действия, които представляват заден ход и отстъпление по отношение на ЕС и са свързани със свободното движение на хора и стоки, заяви още той.

Според него Европейската комисия очаква повече информация от властите в Дания по повод намеренията им да възстановят контрола по границите с Германия и Швеция, за да прецени техните намерения.

Шенген трябва да бъде защитен и подсилен, тъй като е едно от най-големите постижения на ЕС досега, отбеляза говорителят, предаде БТА.

Засега трябва да разберем какви биха били юридическите последствия, за да преценим дали да пристъпим към обичайния механизъм за защита на прилагането на европейското право. Засега не сме навлезли в този етап, предстои анализ, допълни той.

В сряда вечерта датският министър на финансите Клаус Йорт Фредериксен, цитиран от Франс прес, съобщи, че Дания ще възстанови контрола по вътрешноевропейските си граници с Германия и с Швеция. Той поясни, че мярката се прилага по силата на политическо споразумение между правителството и крайната десница.

"Постигнахме споразумение да възобновим митническите проверки по границите на Дания възможно най-бързо", каза министърът.

Мярката, която ще влезе в сила до две или три седмици, ще се изрази главно в проверки по границата на Дания с Германия, но също и по летищата и пристанищата и на големия мост, свързващ страната с Швеция.

В Дания идеята за засилен контрол вътре в ЕС - неотдавна защитена и от Франция, и от Италия - беше на антиимиграционната Датска народна партия, крайнодясна формация, ръководена от Пия Керсгор. Въвеждането на подобна мярка ще позволи на Дания да се бори по-добре с незаконната имиграция и организираната престъпност, твърди партията.

"В последните години се увеличи трансграничната престъпност и целта е с въвеждането на проверките да се реши този проблем", обясни финансовият министър. Той посочи, че на границите, на летищата и пристанищата ще бъдат обособени съответните пунктове за проверки – кабинки, оборудвани с нови електронни съоръжения и с устройства за разпознаване на регистрационните номера на превозните средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4621 |08.04.2011 7,1 по Рихтер разтърси Япония . 0| 4966 |24.03.2011 Два труса разтърсиха Лаос и Тайланд . 0| 4796 |22.03.2011 Нов трус разтърси Япония . 0| 5267 |09.03.2011 Земетресение с магнитуд 7,2 разтърси Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads