Реклама / Ads
1| 6206 |14.08.2015 СВЯТ

Тежък нокдаун за Ципрас, СИРИЗА загуби мнозинството си

.
Алексис Ципрас
Тежки загуби за правителството в Атина след гласуването днес. Управляващите са загубили парламентарното си мнозинство. С тежки загуби за правителството в Атина е приключило гласуването в гръцкия парламент на новото трето поред споразумение с кредиторите на стойност 85 млрд. евро, а управляващата партия СИРИЗА е загубила парламентарното си мнозинство, съобщават гръцките медии.
 
В подкрепа на документа, наричан меморандум за взаимно разбирателство и внесен като законопроект в парламента, са гласували 222 от общо 300 депутати, "против" са били 64, а 11 са се въздържали.

Гласувалите законопроекта депутати от правителствената коалиция са били едва 118, тоест те са били под "психологическата" бариера от 120, които досега при две от гласуванията в парламента застанаха зад икономическите мерки, договорени с кредиторите. Смята се, че сега тези от СИРИЗА, които са гласували против новото споразумение, вече са станали 42 (преди това те бяха 30).

Бившият финансов министър Янис Варуфакис и други висши кадри от партията отказаха да подкрепят тригодишната сделка.

Правителствени източници смятат, че след този резултат от гласуването на практика съществува "институционална дисхармония".

Не се разкайвам за това, че избрах компромиса пред самоубийството за гърците, каза премиерът Алексис Ципрас в речта си на заседанието на парламента по гласуването на меморандума.

Премиерът определи споразумението като "принудителен избор". Той изтъкна, че до този избор се е стигнало, тъй като страната е била изправена пред дилемата: "или меморандум с еврото, или меморандум с драхмата".

Телевизия Скай предаде, че Ципрас ще поиска от парламента вот на доверие за правителството, след като страната получи първия транш от новата помощ и че това най-вероятно ще стане след 20 август. На тази дата Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3,2 млрд. евро и се очаква страната да е получила първия транш от новата помощ.

Опозиционната консервативна Нова демокрация в Гърция няма да подкрепи правителството при вот на доверие, съобщи високопоставен депутат от партията.

"Нова демокрация да даде вот на доверие на правителството? Няма как да стане", каза депутатът Макис Воридис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6317 |13.08.2015 Кандидат за президент на САЩ се опълчи на милиардерите . 0| 5328 |13.08.2015 Експлозия в китайски склад, загинаха над 50 души . 1| 4865 |12.08.2015 Чехия праща 2600 войници по границата заради имигранти . 0| 5010 |11.08.2015 Отложиха полет заради пиян екипаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads