Реклама / Ads
0| 6437 |17.01.2014 СВЯТ

Терористът Доку Омаров е мъртъв?

.
Президентът на Чечения Рамзан Кадиров обяви, че разполага с доказателства за смъртта на Доку Умаров. Най-издирваният терорист в Русия е бил убит при спецакция срещу оглавяваната от него групировка "Имарат Кавказ"."Ние бяхме 99% сигурни, че Умаров е бил ликвидиран по време на една от операциите. Сега разполагаме със записи на разговори между лидерите на въоръжени групировки в Кабардино-Балкария и Дагестан. Те подготвят избора на нов "емир" след смъртта на Умаров", каза Кадиров.
 

Въпреки че чеченският президент е категоричен в становището си, трупът на терориста все още не е открит. Агенция Интерфакс пък цитира източник от руските тайни служби, който коментирал: "Не можем да потвърдим ликвидирането на Доку Умаров. Не разполагаме с такава информация". Съмнение върху стойността на СРС-тата хвърля и разпространената през 2010 година информация, че Доку Умаров сам се е отказал от пълномощията на "Емир на Кавказкия емират". Именно затова в цитираните от Рамзан Кадиров записи ставало въпрос за наследник на поста.

Терористът веднъж вече бе "погребан" от служби и медии. За "ликвидирането" на Доку Умаров през лятото на 2009 г. гръмна вестник "Комерсант". Изданието за позова на източник от силовите структури на властта, но покъсно стана ясно, че ислямистът е жив и здрав.

Доку Умаров беше първо вице, а след това и президент на самопровъзгласилата се република Ичкерия, а от 2007-а до 2010 г. се считаше за "емир на Кавказкия емират”. Той е бивш "командващ Западния фронт" на армията на Аслан Масхадов, участвал в превземането на училището в Беслан през 2004 година.

Кавказкият емират нееднократно е поемал отговорността за терористични актове – взривяването на "Невски експрес" в края на 2009 година и експлозиите в Московското метро през март 2010 година. Доку Умаров пое отговорността и за атентата на московското летище Домодедово на 24 януари 2011 година, при който загинаха 36 души. На неговата съвест се смята, че тежат и терористичните актове във Волгоград от края на 2013 г.

В разпространен през миналото лято видеоклип Доку Умаров призова за нападения срещу обекти на Зимните олимпийски игри. Те започват през февруари тази година в южния руски град Сочи, разположен до западните склонове на Кавказ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5719 |24.08.2013 The Guardian предаде на The New York Times секретните документи на Сноудън . 2| 5864 |07.08.2013 Гардиън: Ще има нови разкрития от документите на Сноудън . 1| 4823 |14.04.2011 Медведев: Либийската резолюция е нормален документ . 7| 4918 |03.02.2011 Дисидент ще води документите на Щази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads