Реклама / Ads
26| 5405 |03.06.2011 СВЯТ

Терористи може да са заразили краставиците

.
Смъртоносни краставици
Смъртоносните краставици може да са заразени умишлено. Германските служби работят усилено и по тази версия, след като стана ясно, че Испания не е родината на зеленчуковия мор. България пък ще поиска компенсации за загубите на производителите на краставици.
 
Версията за терористичен акт се пази в тайна, за да не предизвика паника в Европа, пишаг германски сайтове. Възможно било терористи да са вкарали в краставици, а след това и в други зеленчуци бактерията ентерохеморагична ешерихиа коли (ЕХЕК), която предизвиква остра чревна инфекция. Смъртните случаи са вече 17, а над 1600 души са заразени и лежат в болници.
Заговори се за ответен удар на привържениците на Осама бин Ладен, които отмъщават за неговото убийство от американски командоси. Това била причината в изследванията на смъртоносния щам да се включат секретни лаборатории от САЩ с експерти от НАТО, американската армия и ЦРУ. Засега най-важното било да се разкрие източника на заразяване, за да спре разпространението на бактерията.

Седем нови случая бяха регистрирани във Великобритания, което изправи на нокти медицинските власти. 30 000 души ежедневно пътуват от Германия към Англия и обратно, което засилва опасността от заразяване. Заразата удря тежко бъбреците и засега не е открит източника, както и ефективно противодействие.
България ще поиска компенсации за загубите на производителите на краставици. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов. Заради заразата с ешерихия коли в Германия пазарът и у нас се е сринал, като цената падна до 60 ст./кг на едро. Вече се изхвърлят тонове готова продукция, а производителите търпят тежки загуби.
Все още обаче не е ясно какви са загубите за българските пазари. Най-засегната е Испания, която губи по 200 млн. евро седмично.
Въпросът с компенсациите ще бъде обсъден на 17 юни на извънреден съвет на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург.
Междувременно вчера Русия забрани изцяло вноса на зеленчуци от всички страни в ЕС. "9 страни, над 1500 болни, 17 смъртни случая - колко още граждани на ЕС трябва да изгубят живота си, за да може националните органи в Европа най-сетне да преминат към дела?", попита шефът на руската агенция за потребителски надзор Генадий Онишченко.
Със забраната на Русия ще бъдат реализирани допълнителни загуби както за зеленчукопроизводителите, така и за консервните предприятия и търговците, коментира министър Найденов. Претенциите ни ще бъдат за пропуснати ползи. Министър Найденов се надява Русия скоро да свали забраната, тъй като късно в сряда на ниво ЕК е станало ясно, че заразата с ешерихия коли не идва от краставиците в Испания.
Министър Найденов е един от първите у нас, който обяви, че инфекцията най-вероятно идва от Германия и едва ли източникът е зеленчуков.
Огнището е в Северна Германия, най-вече в района на Хамбург (краставиците, предполагаеми преносители на бактерията, са купени от пазара в Хамбург). Регистрирани са случаи в Швеция, Дания, Великобритания, Австрия и Холандия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5261 |19.11.2010 Германия очаква терористични атаки . 1| 5940 |17.11.2010 Нови терористични нападения застрашават Германия . 0| 4988 |10.11.2010 Терористи почти похитиха самолет . 0| 5623 |05.10.2010 Заловиха 9-ма в антитерористична акция във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads