Реклама / Ads
0| 5940 |28.11.2011 СВЯТ

Терористите виновни за насилието в Сирия

.
Сирийският външен министър Уалид Муалем обвини Арабската лига, че с решението си да наложи санкции на Дамаск е игнорирала наличието на "терористи" в страната, съобщава БНР, позовавайки се информация на световни агенции.
 

  

Арабите не иска да признаят присъствието в Сирия на групи въоръжени терористи, които извършват тези престъпления, отвличания и атаки на публични места, заяви Муалем на специална пресконференция по повод санкции, обявени в неделя от Арабската лига. Сирийският външен министър каза също, че правителството на президента Башар Асад е отворило всички прозорци, за да бъде разрешена кризата в страната, но "те (Арабската лига) затвориха всички тези прозорци".

 

Сирия освен това е изтеглила почти всички свои активи от арабските страни, допълни Муалем. Уверявам ви, че сме изтеглили 95 или 96 процента от сирийските активи (от арабски държави). Трябва да защитаваме интересите на нашия народ, коментира той.

 

Сирия планира да се откаже от клаузата в конституцията, която регламентира партия Баас на президента Башар Асад като водеща партия в страната, обяви още сирийският външен министър. Той обясни, че председателят на комисията, натоварена със задачата да реформира сирийската конституция, му е казал, че ревизираната версия "включва мултипартийна (политика) и няма място за дискриминация между партиите, което означава, че няма член осем".

 

Докато Дамаск твърди, че терористи са виновни за насилието в Сирия, комисия на ООН обяви, че сирийските военни и сили за сигурност са извършили престъпления срещу човечеството, включително убийства, мъчения и изнасилвания. Според комисията правителството на президента Башар Асад носи отговорността за всички тези престъпления.

Комисията е интервюирала 223 жертви и свидетели, включително дезертьори от армията. Тя призовава Сирия да спре "грубите нарушения на човешките права", да освободи затворниците, задържани при масови арести, както и да позволи на медиите, хуманитарните работници и наблюдателите за спазването на човешките права да влязат в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6464 |05.10.2011 Русия и Китай бойкотират резолюция на ООН за Сирия . 0| 4938 |01.10.2011 Десетки убити при сблъсъци в Сирия . 3| 5377 |04.08.2011 Кървава баня в Сирия, нови загинали . 0| 4985 |03.08.2011 Трета кървава нощ в Сирия, ООН - в задънена улица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads