Реклама / Ads
2| 5250 |02.04.2010 СВЯТ

Тийнейджърка и вдовица са камикадзетата от московското метро

.
Източник: Ройтерс
Тийнейджърка е една от двете жени, самовзривили се на московските метростанции в понеделник и отнели живота на 39 души, предаде Франс прес, цитирайки в. "Комерсант".
 

Руският екип, разследващ нападенията е установил, че едната от атаките е била дело на 17-годишната Дженет Абдурахманова. Тя е била вдовица на кавказкия бунтовник Умалат Магомедов, убит при престрелка с руски милиционери на 31 декември миналата година в Западен Дагестан. Тогава милиционерите се опитали да спрат кола, в която пътувал бунтовникът, но хората, в колата открили огън по органите на реда.

Вестник "Комерсант" публикува и снимка на тийнейджърката в компанията на съпруга й. На снимката двойката държи пистолети. Младата жена е забулена и облечена цялата в черно, но лицето й е още с детинско изражение. Мъжът, обаче не носи халка на ръката, което навежда на мисълта, че двойката не е сключила официален брак.
Дженет се запознала с бунтовника по интернет, когато била едва на 16 години. Двамата се уговорили да се срещнат и тогава той почти насила я завел в дома си, твърди "Комерсант".

Умалат е бил известен още и с прякора "Ал Бара". Той е бил смятан за така наречения Емир на Дагестан и за приближен на бунтовниченския лидер Доку Умаров, поел отговорност за нападенията в московското метро.

Според руските разследващи половинката на Умалат е била вербувана след смъртта му от уахабитски идеолози, убедили я да извърши саможертва, за да отмъсти за смъртта на съпруга си.

Втората "черна вдовица" от московското метро е била съпруга на чеченски бунтовник, участвал в заговор за атентат срещу президента на Чечения Рамзан Кадиров, предаде Франс прес, цитирайки публикация на руския в. "Труд".
Според изданието става дума за 20-годишната Марха Устарханова, която е вдовица на бунтовника Гудермес Саид Емин Хизриев. Той е бил убит през октомври 2009 г., докато подготвял нападението срещу Кадиров. След смъртта на половинката си Махра изчезнала безследно и била обявена за издирване в Чечения. Според родителите на младата жена, тя се запознала със съпруга си по интернет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6462 |02.04.2010 Военен преврат в Гвинея-Бисау . 3| 4597 |01.04.2010 Разкрита е самоличността на едната терористка . 2| 4938 |01.04.2010 Светът подкрепя Хаити с още 9.9 млрд. долара . 1| 4853 |01.04.2010 Франция подгони емигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads