Реклама / Ads
1| 6026 |01.04.2015 СВЯТ

Трагична развръзка в Истанбул – прокурорът почина от раните си

.
Източник: Twitter
Въоръжени мъже държаха турския прокурор Мехмет Селим Кираз за заложник повече от 9 часа с опрян до челото пистолет. Драмата приключи минути преди 22 часа, като магистратът беше освободен при полицейска операция срещу сградата на съдебната палата, където се разиграваше заложническата драма, предадоха „Ройтерс” и АФП.
 
Двама от похитителите бяха ликвидирани при щурма. Прокурорът бе тежко ранен и бе откаран в болница, където веднага бе подложен на операция. Той обаче почина от раните си.

„Работя на шестия етаж. Мъж с черна коса и сако влезе в стаята на прокурора и оттам се чуха три изстрела. Всички побягнахме. По-късно един полицай каза, че вътре има и бомба. Малко по-късно евакуираха цялата сграда”, разказа Мехмет Хасан Каплан, който стана свидетел на трагедията.

Похитителите публикуваха в интернет снимка на прокурора с опрян в главата пистолет. Те заплашват да убият заложника, ако не бъдат изпълнени исканията им - полицаите, свързани със смъртта на момчето, да бъдат съдени, а делата срещу демонстранти, участвали в протестите, да бъдат прекратени. Кираз води политически деликатното разследване за смъртта на 16-годишния Елван, който почина през март 2014 г. след 269 дни в кома. Момчето бе ранено от полицаи по време на протестите през лятото на 2013 г.

„Нямам представа как са влезли. Мерките за сигурност в сградата са надеждни. Най-вероятно са се вмъкнали с оръжията през входа за адвокати, тях не ги проверяват”, коментират служители на съда. Малко по-късно полицията успя да задържи един от нападателите. Те са от крайнолява кюрдска групировка „Революционен фронт за освобождение на народа”.

В кратко видеообръщение в Туитър бащата на починалото момче призова похитителите да освободят прокурора. Турското вътрешно министерство е наложило забрана за медийното отразяване на заложническата криза в Истанбул, предаде агенция Anadolou. Забраната е издадена по силата на закон за извънредните ситуации. Подобна забрана може да бъде наложена от премиера или друг член на правителството, когато това е в интерес на националната сигурност или опазването на обществения ред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5860 |31.03.2015 Комунисти взеха за заложник прокурор в Истанбул . 0| 6809 |07.01.2015 Бременна жена е камикадзето от Истанбул . 0| 4865 |20.12.2014 Мъж и жена качиха картечница на самолет от Виена за Истанбул . 0| 4507 |15.12.2014 Върви се към развръзка в Сидни-щурмуваха похитителя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads