Реклама / Ads
1| 4753 |12.03.2020 СВЯТ

Тръмп, медиите и коронавирусът: Войната започна

.
Доналд Тръмп
След като епидемията от коронавирус напусна пределите на Китай в края на януари, американският държавен глава Доналд Тръмп реши, че това е по-скоро медийна война, а не обществена здравна криза. И точно заради това Тръмп реши, че може да спечели тази война с “правилните” послания.
 

Случаи на коронавирус обаче в момента има в 34 щата. Пазарите се свиват. А републиканците, близки до Тръмп се притесняват, че оценките на ситуацията от страна на уважаемия им президент са “фундаментално отдалечени” от реалността и то до такава степен, че може да влошат епидемията. Проблемът се дължи основно на това, че егоцентричната фигура на Тръмп винаги търси заговор за свалянето му от власт зад всеки ъгъл и във всяка ситуация. Иначе казано - търси под вола теле. И по познатия тертип обявява всяка критична новина за “фалшива”.

 

Така започва една пиперлива статия във “Венити феър” с критика към главата на Белия дом - Доналд Тръмп. Журналистически материал, който отново предизвиква гнева на американския президент.

 

“Още един фалшив и скучен материал е бил публикуван в списанието “Венити феър” - изданието, което скоро ще фалира. Третокласните му репортери си измислят източници, които изобщо не съществуват. Фактите са точно обратни - екипът ни се справя прекрасно с епидемията от коронавирус”, написа Тръмп в Twitter.

 

 

Какво прави администрацията всъщност?

 

Вчера Вашингтон обяви, че забранява пътуването от Европа към САЩ за 30 дни. Мерките влизат в сила от утре, но в тях има едно изключение - Великобритания. Освен всичко, не се спира търговията, а американците могат да пътуват извън страната, като при връщането си обратно ще бъдат поставени под временна карантина.

Зад бюрото си в овалния офис, Доналд Тръмп обеща - тази “ужасна инфекция” скоро ще си отиде и американците трябва “да останат спокойни”. Популизъм, на фона на предупрежденията на експерти, че епидемията всъщност ще се влоши, макар че американският президент бърза да сложи краен срок.

 

“Това не е финансова криза. Това е временен момент, който ние ще преборим като нация”, категоричен беше Тръмп.

 

Изказването му пък идва на фона на сриващите се пазари и икономика в Китай, която тепърва започва да се пробужда. Освен всичко рестрикциите в страната да се предпазят уязвимите групи в същия момент се затегнаха - затвориха училища, много домове за социални и медицински грижи забраниха посещенията, а бизнесът призова служителите си да работят от домовете си. Националната баскетболна асоциация пък обяви, че ще прекрати спортния сезон, след като диагностициран с коронавирус е бил играч от лигата.

 

Но в същото време Тръмп се обърна към притеснените американци и ги обстреля с още по-объркващи и съмнителни изказвания. Според медиите е много възможно “мерките”, които предприема администрацията на държавния глава, всъщност да доведат до влошаване на ситуацията.

 

“Вирусът няма да има шанс срещу нас. Няма по-подготвена и жилава нация от американската”, заяви Тръмп и обрисува розова картинка на икономиката в страната, която вече “побеждава”.

 

30-дневната забрана обаче може да предизвика отмяна на трансокеански полети, което пък от своя страна ще хвърли индустрията в екзистенциално предизвикателство. Хора от бранша дори призоваха американския президент да подкрепи смелия си ход с още по-смели гаранции, че това няма да доведе до свиване на туристическата индустрия.

Медийната коронавирусна истерия в САЩ не е по-различна от навсякъде в Европа. Съобщава се разпространението на вируса в световен мащаб, броят на загиналите, броят на заразените, а съвсем очаквано - по-високият процент на излекувалите се остава на по-заден план.

 

Но впечатление прави, че голяма част от гилдията отвъд океана открито критикува администрацията на президента за дългото неглижиране на проблема и ненавременните и половинчати мерки. Но това са “фалшиви новини”.

 

Защото според “палето” на Тръмп - FoxNews, епидемията от коронавирус е преиначено изобретение на мейнстрийм медиите, които имат една едничка цел - да свалят американския президент от власт. Това е и източникът, от който самият Тръмп се информира за разпространението на вируса. И порочният кръг се затваря.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4392 |06.01.2020 Дъщерята на Солеймани: Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми . 2| 4629 |02.10.2019 Путин говори за Тръмп, Иран и Грета Тунберг . 1| 3998 |05.03.2019 По искане на Тръмп, САЩ прекратяват търговските преференции за Индия и Турция . 0| 4207 |27.11.2018 Медиите в Гърция стачкуват, не излъчват новинарски емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads