Реклама / Ads
0| 4782 |26.09.2016 СВЯТ

Тръмп обеща да даде Йерусалим на Израел, палестинците скочиха

.
Доналд Тръмп
Палестински лидери обвиниха кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп в изоставяне на всякаква надежда за приемане на решение за две държави, след като милиардерът изтъкна, че ще признае Йерусалим като „неразделна” столица на Израел, ако спечели изборите, информира „Франс прес”.
 

Тръмп обеща по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в неделя да признае претенциите на Израел върху Източен Йерусалим, което ще бъде безпрецедентна стъпка през последните десетилетия и ще влоши отношенията между Вашингтон и мнозина страни членки в ООН.

 

„Съобщението на Тръмп показва пренебрегване на международното право и дългогодишната външна политика на САЩ по отношение на статута на Йерусалим”, отбеляза в съобщение генералният секретар на Организацията за освобождение на Палестина Саеб Ерекат.

 

Предишните съобщения, представени от неговия съветник, за Израел показват напълно пренебрегване на решението за две държави, на международното право и на резолюциите на ООН, добави той.

 

Израел превзе източната половина на Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 година и я анексира през 1980 година, обявявайки града за столица на Израел.

 

Палестинците обаче разглеждат Източен Йерусалим като столица на тяхната бъдеща държава.

 

Външното министерство на Палестина също разкритикува Тръмп, както и Хилари Клинтън, че подкрепят Израел за сметка на палестинците.

 

„Държавата Палестина няма да служи като разменна монета за спечелване на еврейския гласоподавател в САЩ”, отбелязва ведомството.

 

САЩ и повечето държави от ООН не признават израелската анексия на града и смятат, че окончателният статут на Йерусалим трябва да бъде разрешен на мирни преговори за приемане на решение за две държави.

 

През октомври 1995 година Конгресът на САЩ прие закон, призоваващ Йерусалим да бъде признат като столица на Израел и американското посолство да се премести от Тел Авив в Йерусалим. Но нито един американски президент не е изпълнил закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4326 |26.09.2016 Клинтън срещу Тръмп в първи предизборен дебат . 0| 4292 |08.09.2016 Тръмп похвали Путин заради действията в Сирия . 0| 3997 |06.09.2016 Хилари Клинтън имала алергия към Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads