Реклама / Ads
0| 4432 |10.06.2018 СВЯТ

Тръмп се оттегли от обща декларация на Г-7

.
Доналд Тръмп
Обща декларация, от която американският президент Доналд Тръмп се оттегли - така накратко може да се обобщи резултатът от срещата на Г-7 в Канада. Лидерите на водещите икономики все пак подписаха общ документ, въпреки сериозните различия в позициите между останалите шест и Вашингтон.
 

    Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Щастлив съм да обявя, че представихме обща позиция на всички седем държави. Това беше добрата новина след края на срещата на Г-7. След тежки преговори лидерите на водещите икономики сложиха подписите си под 28 точки, отбелязва БНТ.

 

Всички те се обединиха около идеята за "свободна, честна и взаимноизгодна търговия" и подчертаха значението на борбата с протекционизма. Русия да прекрати "дестаблизиращото си поведение" и да спре с опити да подценява демокрацията: да се намерят постоянни гаранции за иранската ядрена програма - още от съгласуваното в декларацията.

 

Тя обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и останалите шест страни. Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че ответните мерки, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли. От същата дата и канадският премиер обяви, че въвежда еквивалентно облагане на стоманата и алуминия.

 

    Джъстин Трюдо, премиер на Канада уточни:  Казах на президента, че следващата ни стъпка е въвеждането на ответни равностойни мита от първи юли. Той изрази мнение, че това ще бъде грешка, а аз се съгласих, че това не е нещо, което искаме да правим. Не искаме да навредим на американските работници. Не искаме на навредим на търговията между Канада и САЩ. Но американската администрация избра да въведе незаконни и неприемливи мита за канадската икономика, така че на тези действия трябва да бъде отговорено адекватно.

 

Американският президент Донал Тръмп, в серия от туитове обаче оттегли одобрението си от декларацията заради "фалшивите твърдения" на Трюдо в края на срещата, като го нарече "нечестен и слаб". Написа, че започва да се търси вариант за облагане на автомобили и, че САЩ са търпели достатъчно дълго време нечестната търговска политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4815 |08.06.2018 Тръмп: Русия трябва да се върне в ”Г-7” . 0| 4603 |08.06.2018 Ким Чен-ун ще пристигне в Сингапур 2 дни по-рано за срещата си с Тръмп . 1| 5354 |07.06.2018 Макрон за Тръмп: Никой лидер не е вечен . 0| 4761 |06.06.2018 Макрон сравни разговорите си с Тръмп с надениците на Бисмарк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads