Реклама / Ads
2| 3948 |03.02.2017 СВЯТ

Трета размирна нощ в Румъния

.
Трета поредна вечер на масови протести имаше в Букурещ срещу смекчаването на законодателството за борба с корупцията. Според местните медии в протеста пред сградата на правителството вчера са участвали около 40 хиляди души.
 
Правителството обаче заяви, че няма да оттегли мерките. Премиерът Сорин Гриндеану защити указа, твърдейки, че няма никаква причина да подаде оставка. "Взехме решение в правителството и се движим напред", заяви той.

Много протестиращи, предимно млади хора, продължаваха да се присъединяват към демонстрацията вчера, но участниците изглеждаха по-малко, отколкото предната вечер, когато около 100 хиляди души се бяха събрали на същото място. А в останалите румънски градове се събраха около 150 000 души. Стигна се до сблъсъци с полицията. В сряда Румъния стана сцена на безпрецедентна, след падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску, мобилизация.

Причина стана спешен указ, приет без много шум от правителството на социалдемократите, който ще позволи на служители на изборни длъжности и заподозрени в злоупотреби бизнесмени, да избегнат частично преследвания и санкции. Демонстрантите се опасяват, че след одобрените от правителството промени в наказателния кодекс и указа за амнистия на затворници, на свобода ще излязат корумпирани политици и опасни престъпници. Според промените, обвинените в корупция политици ще лежат дори в затвора, само ако обаче се докаже, че те са ощетили държавата с повече от 40 000 евро. Премиерът Сорин Гриндяну обоснова мерките с нуждата от разтоварване на препълнените затвори.

Под плакат с надпис „Спрете да крадете”, вчера Кармен – архитектка на 31-години, се закани да излиза на улицата докато правителството не подаде оставка. "Отмяната на постановлението вече не е достатъчно, те трябва да напуснат, защото мислят, че могат да правят всичко безнаказано", казва тя.

"Аз съм възмутена, не бих искала да бъда принудена да напусна страната", споделя и Андреа Сусу, програмистка на 25 години, изкушена да последва съдбата на 3 милиона от 20-те милиона румънци, които живеят в чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3824 |02.02.2017 ЕК заплаши Румъния заради амнистията за корупция . 1| 3684 |01.02.2017 Висши магистрати в Румъния оспорват указа на правителството в съда . 10| 9188 |01.02.2017 ФРОГОКО: Румъния се готви за гражданска война заради затворниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads