Реклама / Ads
0| 5571 |01.09.2017 СВЯТ

Трите ясни новини около Брекзит досега

.
На 31-ви август приключи третият кръг от Брекзит преговорите между Великобритания и ЕС. Резултатът от тях бе още по-отчайващ от предишния и сега преговорите са в логичен застой.
 
За изминалия месец август има само три новини, които си заслужава да бъдат отбелязани, пишеи "БГбен".

1. Транзитният период става все по-вероятен
 
Уговарянето на транзитен период от 1 до 3 години след фактическия Брекзит през 2019, в който всички настоящи регулации да останат валидни, е единственият гарантиран ключ към разведряването на отношенията между Великобритания и ЕС.
Преговарящите от ЕС бяха изненадани, че Великобритания не повдигна въпроса за транзитна сделка. Засега, обаче, във Великобритания, е рано да се говори за транзитен период, защото идеята трябва да улегне сред обществеността и да се намерят точните думи и аргументи за обяснението, че свободното движение на хора от ЕС ще трябва да продължи и след Брекзит.

Транзитният период е най-очевидният вариант за Великобритания - тя ще продължава да си плаща членския внос за ЕС от €10 млрд. на година в рамките на 1 до 3 години, като по този начин ще тушира отчасти задълженията си към ЕС заради поетите ангажименти. Той би дал и увереност на пазарите за повишаването на стойността на паунда.
 
2. Разговорите за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС няма да започнат през октомври
 
Желанието и на двете страни бе трите големи начални въпроса на Брекзит – статутът на гражданите на ЕС във Великобритания и британските граждани в ЕС, сметката, която Великобритания трябва да плати на ЕС и границата между Ирландия и Северна Ирландия, да бъдат решени до октомври и после да започнат разговорите за бъдещите търговски отношения между двете преговарящи страни.

Позицията на Великобритания по тези 3 въпроса обаче остава неясна. Освен това, предстоят парламентарни избори в Германия, едва след които може да се вземе решение дали по тези въпроси има „достатъчен прогрес”. Така, разговорите за бъдещите търговски взаимоотношения ще бъдат отложени най-рано за декември.
 
3. Великобритания  все така ще продължава да търси вратичка, за да не заплати дълговете си за вече поети задължения към ЕС
 
Великобритания знае, че ще трябва да плати на ЕС значителна сума за вече поетите към него задължения.

Но през повечето време на досегашния кръг на преговорите, британските преговарящи се опитваха да убедят европейските, че правното основание за искането на пари от Великобритания било грешно. Според тях, правното основание за сметката за Брекзит не било според поетите към ЕС задължения, а „според бъдещите взаимоотношения между ЕС и Великобритания”. В превод - ако на Великобритания й харесват бъдещите отношения с ЕС, тя би могла да му плати нещо, а ако не й харесват, няма нужда да плаща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4360 |31.08.2017 Главният секретар на МВР: Не е искан откуп за Адриан, мутрите не се връщат . 0| 4312 |30.08.2017 Министрите дават още милиони за оградата на границата . 2| 5370 |27.08.2017 377 жени са убити от мъжете си в Турция от 2010 г. досега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads