Реклама / Ads
0| 6059 |04.11.2010 СВЯТ

Д-р Труп лансира чудодеен лейкопласт

.
Той индикира за инфекция под него и предотвратява усложнения.
 

Раните трябва редовно да се контролират. Само така може своевременно да се предотвратят усложнения при оздравителния процес. Нова материя ще позволява в бъдеще да се проверява раната без да се сменя превръзката: Ако има инфекция материята си променя цвета.

Дали при малко порязване с ножа за плодове, рана от операция или голяма контузия от падане, незабавно се активира собствената защитна система на организма, която се опитва възможно най-бързо да затвори раната. Малките рани обикновенно заздравяват за няколко дни. Обаче ако ръбовете на раната се разтворят, оздравителният процес продължава по-дълго – понякога и след дни може да възникне инфекция. Превръзката действително защитава наранената кожа, но за да се проверява за възпаление тя трябва да се отстранява. За пациента това може не само да е болезнено, но съществува и опасността, бактерии да попаднат в раната.

Изследователи от Института Фраунхаофер за модулационна технология на твърдите тела в Мюнхен са разработили превързочен материал и лейкопласт, който индикира болезнени промени на кожата: Има ли инфекция, цветът се променя от жълт на виолетов. Д-р Сабине Труп, учен от EMFT, обяснява химическата реакция: „Ние интегрирахме в бинт и лейкопласт специално разработена индикираща боя, която реагира на различни pH-стойности. Здравата кожа и заздравели рани по правило имат pH-стойност под 5. Увеличи ли се тази стойност, то тя преминава от киселинната в алкалната скала. Това показва, че има усложнения при оздравителния процес. При pH-стойности между 6,5 и 8,5 често има инфекция, индикиращата боя се оцветява във виолетово.“ Интелигентият превързочен материал дава възможността редовно да се проверява раната отвън без да се нарушава оздравяването.

Производството на оцветяващата се контролна лента постави изследователите пред високи предизвикателства, защото тя трябва да отговаря на няколко изисквания: „Оцветяващото се вещество трябва да е химически стабилно интегрирано в нишките на бинта респ. лейкопласта. Само така може да се гарантира, че няма да попадне в раната. Същевренно индикаторът трябва да показва ясно разпознаваема промяна на цвета и освен това да реагира на правилните pH-стойности“, каза Труп. С всичко това специалистите се справиха. Вече е налице прототип на превързочния матариал; успешно са приключили първите тестове. Изследователите вече обмислят усъвършенстване на продукта. Скоро в превързочния материал ще бъде интегриран оптичен сензорен модул, който да измерва pH-стойностите и да предава резултатите на дисплей. С този метод ще могат по-точно да се отчитат стойностите и да се правят изводи за протичането на оздравителния процес.

Но как ще продължи? Следващата задача е клинично-дерматологично приложение в клиниката и поликлиниката по дерматология на университета в Регенсбург. Д-р мед. Филип Бабилас ще ръководи проекта в медицинската сфера: „Нашите досегашни студии на pH-стойностите при обострени, но и при хронични рани показаха, че те играят централна роля в оздравителния процес.“ В момента д-р Труп и нейният екип търсят индустриален партньор за комерсиалното производство на превързочния материал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6165 |03.11.2010 Почина руският експремиер Виктор Черномирдин . 1| 5166 |03.11.2010 Берлускони на косъм от смъртта . 0| 4930 |03.11.2010 Републиканци заливат американския конгрес . 1| 4882 |02.11.2010 Маскирани атакуват банка на руски олигарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads