Реклама / Ads
29| 9158 |18.02.2014 СВЯТ

Трупове и обезглавен в Киев (Видео)

.
При сблъсъците в Киев са загинали десет души, съобщава УНИАН. В моргата на улица „Оранжерийная” са доставени телата на седем души. Телата на двама пенсионери - мъж и жена са открити в района на метростанция „Крещатик”, на улица „Институтская”. Още един загинал, обезглавен, е открит в района на украинския парламент.
 

Тази нощ в Киев е застрелян и журналистът Вячеслав Веремий от вестник "Вести". Той е издъхнал в болницата от прострелните рани. Протестиращи съобщават в социалните мрежи, че причината за смъртта на Вячеслав са огнестрелни рани в гърдите. Журналистът е бил с такси. Той е изваден от автомобила. Първо е пребит, а после прострелян в гърдите. 

В центъра на Киев нахлуха бронирана техника и маскирани автоматчици. Труповете са се събирали под дулата на автоматите.Те са се намирали в сградата на Офицерския дом, където е устроен медицински пункт.

Починал е служител в офиса на Партията на регионите, по време на сблъсъците. Загинали са и двама полицаи- единият е получил огнестрелна рана в шията, друг е починал от раните си по време на операция.

Два бронетранспортьора, движещи с висока скорост са тръгнали по улица „Киквидзе” в Киев, но демонстрантите са блокирали едната машина и са я принудили да обърне, съобщава УНИАН.

Бронетранспортьорите са идвали от Московския площад. На Европейския площад от три черни микробуса са излезли няколко десетки души във военни униформи без опознавателни знаци, но носещи маски и въоръжени с автомати „Калашников”. Те са се отправили към сградата на Украинския дом.

Националистическата радикална организация „Правый сектор” (”Десен сектор”) призова всички хора, притежаващи огнестрелно оръжие, да отидат на площад Независимост в Киев.

„Появи се потвърдена информация за голямата вероятност за разпръсване на Майдана с помощта на бронирана техника и огнестрелно оръжие. Във връзка с това призоваваме всички хора, притежаващи огнестрелно оръжие, да се съберат на площад Независимост в Киев и да сформират отряди за зашита на хората”, се посочва в съобщение "Правый сектор ".

Към призивете за отпор се присъедини и лидерът на украинската партия „Удар” Виталий Кличко. „Ние не изключваме възможността за щурм, превземане. Бъдете внимателни. Рамо до рамо ние се намираме на площада и няма да допуснем възможността за силово разчистване на Майдан”, заяви Кличко.

Силите за сигурност започнаха да атакуват барикадите около Майдана, където има около 15 000 опозиционери. От сцената лидерите на опозицията започнаха да призовават своите поддръжници да се държат до край, да се съпротивляват и да не позволят палатковият лагер да бъде превзет от щурма. Арсений Яценюк призова президента Виктор Янукович да обяви примирие до утре сутринта.

Данните за жертвите постоянно се променят. По информация на украинското МВР в центъра на Киев са загинали най-малко единадесет души - четирима милиционери и седем граждани. Загиналите и от двете страни са били простреляни. Тоест и милиция, и опозиция използват огнестрелни оръжия. По данни на киевската градска администрация към 21:00 часа местно време пострадалите при насилието са над 200 души, 110 от тях са хоспитализирани.

Правителството на Украйна прави всичко възможно, за да осигури реда на улиците на Киев. Това заяви изпълняващият длъжността министър-председател на страната Сергей Арбузов по време на разговор с европейския комисар по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле, предаде ИТАР-ТАСС. От пресслужбата на правителството съобщават, че Арбузов е уверил събеседника си, че кабинетът на министрите предприема всички мерки за „това да се избегне използването на оръжие по време на конфронтацията”.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън осъди насилието в Киев и призова всички страни в конфликта да търсят законен път за разрешаване на кризата.

„Аз съм дълбоко обезпокоена от новата убийствена ескалация на насилието в Киев и съобщенията за жертви. Осъждам всяка употреба на насилие, в това число по отношение на държавни, или партийни сгради. Призовавам властите в Украйна да отстранят истинските причини за кризата. Украйна спешно трябва да се върне към парламентарния процес. Сега политическите лидери трябва да поемат общата отговорност, за да възстановят доверието и да създадат условия за ефективно разрешаване на кризата”, заяви Аштън.

Главният прокурор на Украйна се закани да накаже жестоко участниците в масовите безредици. "Никой няма да избяга от отговорност за днешните събития", заяви Виктор Пшонка. Той подчерта, че прокуратурата ще проучи до най-малкия детайл всеки инцидент, а организаторите на масовите безредици ще бъдат наказани изключително сурово за всеки един пострадал.

Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко отправи призив към лидерите на демократичните държави да се намесят в ситуацията в Украйна, за да сложат край на насилието там. Изявлението е публикувано на сайта на партията, предаде Интерфакс. В него се посочва, че „властта умишлено е устроила провокации”, за да разпръсне площад Независимост.
За усложняването на ситуацията в Украйна Кличко обвини президента Виктор Янукович.

Белият дом призовава президента на Украйна Виктор Янукович незабавно да възобнови преговорите с опозицията. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на американския президент Джей Карни, цитиран от РИА Новости. „Ние призоваваме президента Янукович незабавно да пристъпи към деескалация на ситуацията и да сложи край на сблъсъците на площад Независимост. Призоваваме го също да възобнови диалога с лидерите на опозицията днес, за да разработи консенсусен път за Украйна”, заяви той.

„Шокирани сме от съобщенията за случващото се насилие и за това, че въоръжени спецчасти се събират около площад Независимост. Осъждаме уличното насилие и излишното използване на сила от всяка страна. Силата не може да разреши кризата”, добави представителят на Белия дом.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за сдържаност и диалог в разтърсваната от масови безредици Украйна, предаде АФП. Бан „е изключително разтревожен” от съобщенията за възобновяване на насилието и за смъртните случаи и призова за „подновяването на искрения диалог между всички страни”, заяви неговият говорител, Мартин Несирски. Бан повтаря своя апел към всички засегнати да действат със сдържаност, за да се избегне допълнително насилие, добави Несирски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5865 |18.02.2014 Съобщават за 3-ма убити демонстранти в Киев . 0| 5894 |16.02.2014 Отново сблъсъци и кръв в Киев . 1| 6077 |06.02.2014 Взривове на площад "Независимост" в Киев . 1| 6478 |25.01.2014 Убит полицай и среднощни експлозии в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads