Реклама / Ads
0| 5220 |28.02.2010 СВЯТ

Трусът в Чили засегна над 2 млн. души

.
Чили е в състояние на катастрофа след силното земетресение
"Земетресението засегна повече от 2 млн. души в Чили", заяви в първото си телевизионно обръщение след бедствието чилийският президент Мишел Бачелет,цитирана от CNN.
 

Щетите се изчисляват на най-малко 15 млрд. долара.

Въпреки размерите на бедствието, държавният глава призова всички да не се поддават на паника и увери, че спасителните екипи работят.

Броят на загиналите в резултат на земетресението в Чили достигна 300 души, съобщи националната служба за извънредни ситуации, предаде Ройтерс. В засегнатите от земетресението с магнитуд 8,8 райони е обявено извънредно положение. Разрушени са домове, пътища, надлези, нарушени са телефонните връзки и електроснабдяването.

Жилищна сграда с близо 200 души в нея се срина в Консепсион, най-близкия град до епицентъра на труса, и според спасителната служба не се знае колко от тях са успели да избягат. В града с население 670 000 души електричеството и водата са прекъснати, а много хора остават навън заради страх от вторични трусове.

Земетресението прекъсна работата на две петролни рафинерии и на две големи медодобивни мини, а според изчисления на правителството половин милион жилища са тежко разрушени.

Столицата Сантяго, която е на около 320 километра от епицентъра, също е тежко пострадала. Международното летище ще остане затворено най-малко за 24 часа, след като трусът изпочупи прозорците на сградата и блокира пешеходните алеи.

Последвалата труса вълна цунами удари пристанищния град Талкауано, причинявайки сериозни щети на инфраструктурата и на плавателните съдове. Най-малко петима души са загинали, а 11 са в неизвестност на остров Робинзон Крузо край Чили в резултат на цунамито, според информация на Асошиейтед прес.

Мишел Бачелет обяви "състояние на катастрофа" в централната част на страната, но заяви, че правителството не е искало помощ от други страни.

Американският президент Барак Обама изрази готовността на САЩ да окажат помощ в случай на нужда. Европейският съюз в лицето на българския еврокомисар – г-жа Кристалина Георгиева също обяви готовност да изпрати спешна хуманитарна помощ на стойност три милиона евро.

Междувременно първите вълни цунами, предизвикани от земетресението в Чили, достигнаха бреговете на Япония, но са много по-малки от очакваните, съобщиха японските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Вълните са достигнали височина едва около 10 сантиметра. Няма данни за щети или пострадали. Японските власти разпоредиха евакуация на 50 хиляди жители на ниските зони по източното крайбрежие на страната заради опасността от цунами.


"По-добре да се презастраховаш, отколкото да съжаляваш", заяви Джерард Фрайър, геофизик от центъра за предупреждения за цунами.

Първите вълни цунами достигнаха и до бреговете на Нова Зеландия, предаде Ройтерс. Властите заявиха, че няма данни за пострадали и разрушения. Стотици жители на източния бряг на страната бяха евакуирани на по-високи места.

Високи вълни достигнаха и до Австралия, но няма сведения за разрушения. Властите обявиха тревога в по-голямата част от източното крайбрежие и източните части на остров Тасмания.

Мощното земетресение е усетено на огромна територия, по целия южноамерикански континент. Учените съобщиха, че то е между 700 и 1000 пъти по-силно от това, разрушило столицата на Хаити Порто-о-Пренс през януари и предизвикало смъртта на над 200 000 души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7187 |27.02.2010 Стихийно бедствие в Чили, разрушения от трус и цунами . 0| 4849 |12.02.2010 Евродепутати похарчили милиони неправомерно . 0| 4604 |02.02.2010 12 жертви в бразилски училищен бус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads