Реклама / Ads
7| 5456 |02.09.2013 СВЯТ

Цената на барел петрол може да достигне $125 при удар на Запада срещу Сирия

.
Цената на барел петрол може да достигне 125 долара, ако Западът нанесе военен удар срещу Сирия. Това прогнозира кувейтският анализатор и бивш вицепрезидент на компанията "Кувейт енерджи" (Kuwait Energy) Абдулсамиа Бехбехани, цитирани от ИТАР-ТАСС.
 

Въпреки цялото напрежение, ситуацията е стабилна, подчертава експертът, отговаряйки на въпрос какви биха могли да бъдат последиците от външна намеса в сирийската криза. В контекста на геополитическата обстановка и нейното развитие трябва да бъдат разгледани три сценария, посочва Бехбехани.

При първия геополитическата обстановка ще остане напрегната, но стабилна, което се наблюдава и в момента. Едната или другата страна ще отправят заплахи, но те няма да бъдат последвани от действия. Играчите на пазара ще демонстрират повишено внимание и в тази връзка цената на петрола може да се колебае между 100 и 115 долара, според експерта.

Ако Западът все пак нанесе бомбен удар, но без сухопътна операция, ще започне своеобразен хаос - цените стремително ще се повишат, както и нуждата от енергийни суровини и резерви, отбелязва той. Според него при втория вариант за развитие на събитията цената на барел петрол ще скочи до 120-125 долара.

Третият и най-слабо вероятен сценарий е петролът да поскъпне до 200 долара за барел, каза Бехбехани, коментирайки прогноза на ръководителя на петролната комисия на иранския парламент. "Този вариант предполага провеждане на сухопътна операция. Сега САЩ всъщност не заплашват Сирия, а Иран.

Иран пък на свой ред заплашва Саудитска Арабия, която е на някакви си 200 км от другата страна на Залива. В кралството има петролни предприятия и рафинерии, така че те са в по-голяма опасност. Саудитска Арабия няма да търпи подобна намеса. При подобно развитие цялата инфраструктура на региона ще бъде блокирана - Ормузкият проток ще бъде затворен, Суецкият канал ще бъде в опасност, ще бъдат спрени петролопроводите през Йордания, Ирак и Червено море. Само в този случай петролът ще поскъпне до 200 долара", подчертава анализаторът.

Повечето страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще понесат сериозни загуби при петролните си приходи, особено ако Иран се включи пряко в конфликта, според експерта.

"Производството на петрол в Кувейт, Катар, Ирак и Саудитска Арабия ще намалее, тъй като транспортът на енергийни суровини през Ормузкия проток ще бъде застрашено, въпреки че кралството има три петролопровода. Сред страните от ОПЕК печелившите ще бъдат Ангола и Венецуела, ще спечели и Русия, твърди Бехбехани.

В края на август цената на лекия американски суров петрол достигнатия двугодишен връх, като надхвърли 110 долара на барел заради възможността САЩ да удари Сирия. След като перспективите за незабавна атака избледняха, цената спадна и в началото на септември е около 107 долара на барел.

Междувременно анализатори от лондонското Сити, цитирани от в. "Сънди телеграф" прогнозираха, че цента на златото ще достигне 1500 долара за тройунция в стремежа на инвеститорите да намерят сигурно убежище за вложенията си заради опасенията от геополитически рискове на фона на кризата в Сирия.

В сряда, след като Западът възприе все по-войнствена реторика спрямо Сирия и участниците на пазарите побързаха да обезопасят инвестициите си, цената на златото прехвърли прага от 1433 долара за тройунция - най-високата стойност от май.

Седмицата обаче приключи на равнище 1395 долара за тройунция, след като британските парламентаристи отхвърлиха предложението на премиера Дейвид Камерън за военна намеса в сирийската криза.

През септември 2011 г. една тройунция злато достигна върхова стойност от 1900 долара. Но предвид инфлацията, отбелязва всекидневникът, това е несравнимо по-ниско от максимума от 873 долара през 1980 г., което пресметнато към днешната стойност на парите прави 2475 долара за тройунция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5893 |07.07.2013 80 изчезнали след петролен взрив във влак в Канада . 1| 5186 |08.01.2013 Иран печелят наполовина от петрол . 1| 5850 |19.07.2012 Цената на петрола пое нагоре . 9| 5624 |05.02.2012 Иран спира петрола за Европа, цените полудяват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads