Реклама / Ads
0| 4096 |26.09.2018 СВЯТ

Цензура за медии в Австрия поиска външният министър на страната

.
Херберт Кикл, министър на вътрешните работи на Австрия от квотата на крайнодясната "Партия на свободата". Източник: БГНЕС
Медиен скандал се развихря в Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС. Цензура срещу неудобни медии е поискал вътрешният министър Херберт Кикл.
 

Полицията да сведе до минимум информацията, която подава към неудобни за властта медии – това е поискал вътрешният министър Херберт Кикл от крайнодясната „Партия на свободата“ чрез своя прессекретар, съобщава БНР

 

„За съжаление, някои медии, като „Дер Щандард“, „Фалтер“, и „Курир“, представят едностранна и негативна информация за дейността на МВР. В тази връзка предлагам да ограничите достъпа до информация на тези медии до необходимия минимум.“ Това е препоръка изпратена от прессекретаря на австрийския министър на вътрешните работи до служителите в министреството.

 

За правителството на Себастиян Курц медийният скандал не е първият, който се развихря за часове в Австрия. Крайнодясната „Партия на свободата“ на вътрешния министър бе скастрен от канцлера. Последва и писмено обръщение, в което Курц подчертава, че свободата на медиите е неизменна част от демократичното общество.

 

Главният редактор на опозиционното седмично списание „Фалтер“ Флориан Кленк, което е изрично споменато от прессекретаря като "некоректна и злонамерена медия" е излязло със свой коментар по случая.  "Заръката на вътрешния министър показва, че критичните медии не са желани и не бива да се толерират. А онези медии, които са доброжелателни, ще бъдат глезени със захарчета, т.е. с ексклузивен достъп до информация", пишат от списанието.

 

Демократично настроените австрийци са крайно възмутени от писмото. Във Виена коментират, че министърът явно не е разбрал, че е избран да служи на хората, а не на партията си.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4432 |16.08.2018 Американските медии се съюзиха срещу Тръмп . 2| 4620 |14.08.2018 ”Търкиш еърлайнс” и ”Тюрк телеком” спират рекламите си в американски медии . 0| 4195 |31.07.2018 Американски медии: Северна Корея строи нови балистични ракети . 0| 5008 |09.05.2018 Американски медии: Адвокатът на Тръмп е взел хиляди долари от руски олигарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads