Реклама / Ads
2| 13299 |11.03.2011 СВЯТ

Цунами погълна кораб, 300 мъртви тела изплуваха на брега

.
Кораб със 100 души на борда е бил отнесен от вълните цунами, които удариха Япония след земетресението от 8,9 по Рихтер, съобщи агенция Киодо. От полицията обявиха, че нямат информация какво е съдбата на екипажа.
 
 
Същевременно командването на японските ВМС заповяда на базираните в Йокосука военни кораби да се отправят към бреговете на префектура Мияги за оказване на помощ на населението. Японският премиер призова жителите на страната да запазят спокойствие.

"Ние трябва да проявим дух на сътрудничество, за да минимизираме последиците от случилото се", заяви Наото Кан в резиденцията си в Токио. Външното министерство поръча на посолствата си зад граница да се обърнат за помощ към държавите по света за ликвидиране на последиците от земетресението.

Тихоокеанският център днес предупреди за опасността от цунами, което би застрашило по-голямата част от района на Тихия океан, което не е изключено да достигне чак до Америка.

Предупреждението се отнася изключително за страните от Източна Азия до Южна и Северна Америка, след мощното земетресение с магнитуд 8,9, което разтърси Япония, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Епицентърът на земетресението, последвано от силни вторични трусове, бе на 24,4 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие на Япония, и бе усетено чак в Пекин, който се намира на 2500 км от Токио

Най-мощното земетресение от 140 години в историята на често разтърсваната от трусове Япония предизвика вълна цунами, която на места достигна височина от 10 метра и помете всичко по пътя си, включително къщи и автомобили.

Червеният кръст съобщи, че някои острови, които се намират на пътя на чудовищните вълни, са по-ниски от тях и могат да бъдат залети изцяло. Цунами представлява серия от вълни, предизвикани от мощна сеизмична дейност и първата може да не е най-високата. Заплахата може да продължи няколко часа, докато преминат всички вълни.

Сред страните, за които е издадено предупреждение, са: Русия, САЩ (Хавай и цялото западно крайбрежие, включително Аляска), Канада, Тайван, Филипините, Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас, Чили, Еквадор, Колумбия и Перу.

Руските власти на остров Сахалин и в околните територии евакуираха около 11 000 души от крайбрежните райони. Властите на полуостров Камчатка твърдят, че няма опасност от цунами в техния регион. Остатъчните вълни с височина 1-2 метра вече са стигнали до Курилските острови, но жертви и разрушения там не са регистрирани.

Бреговата охрана в Тайван започна да евакуира жители на източното крайбрежие. Евакуират се и хората във Филипините, където се очаква вълна с височина един метър. На жителите на провинция Албай, югоизточно от Манила, е наредено да се изтеглят на специални места за евакуация, които се намират на най-малко пет метра над морското равнище.

Предупреждение за цунами е издадено и за индонезийските провинции Северно Сулавеси, Папуа и Молукските острови.

Земетресенията на остров Хонсю не спират. В продължение на два часа след първия трусд са регистрирани още 22 земни труса. По данни на Националната геологическа служба на САЩ магнитуда на последвалите трусове варира между 5.4 и 6.5 по Рихтер. Епицентърът им е на дълбочина 45.3 км под земната повърхност.

По последна информация 200-300 мъртви тела са намерени в северо-източен плаж в Япония, след като районът бе ударен от цунами след мощното земетресение тази сутрин, съобщи "Чикаго сън таймс".

Телата са открити в град Сендай, най-близкият голям град го епицентъра на труса.

Земетресението с магнитуд 8.9 по Рихтер и последвалата до 7-метрова вълна цунами бяха последвани от над 50 вторични труса само за няколко часа, повечето от тях с магнитуд 6 по Рихтер.

Десетки градове и села, които се разпростират по протежението на 1200-метровата брегова линия бяха разтърсени от жестоки трусове, които стигнаха и до столицата Токио, намираща се на хиляди километри от епицентъра.

Полицията потвърди, че поне 60 души са били загинали, а 56 са изчезнали. Човешките жертви най-вероятно ще продължат да се покачват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7248 |11.03.2011 8,9 по Рихтер люшна Япония; цунами, паника . 0| 5821 |02.02.2011 Депутат брани Холандия от "източноевропейското цунами" . 1| 5922 |05.01.2011 Мъртви птици „валят” от небето и в Швеция . 1| 6855 |29.10.2010 400 жертви на цунами в Индонезия - дотук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads