Реклама / Ads
20| 7451 |12.07.2014 СВЯТ

Турска подводница влезе в Бургас

.
НАТО демонстрира силно присъствие в Черно море и най-вече в Бургаския залив. 27 кораба от 7 съюзнически страни провеждат мащабно учение от 4 юли. То ще продължи до 13 юли. Пред военния министър Ангел Найденов бяха показани способностите единствено на българските плавателни съдове.
 

Рано сутринта фрегатата "Верни" се размина с турската подводница, която акостира на Бургаската морска граница. Не бяха показани американският ракетен крайцер, както и фрегатите и ракетните катери от Гърция, Италия, Румъния и Турция. "Ученията ще компенсират намаленото участие на армията ни в мисии зад граница", коментира министър Найденов. До края на годината страната ни ще прибере бойния контингент от Афганистан, с което вече няма да участваме в големи мероприятия в чужбина.

Новата стратегия на НАТО е именно да се провеждат множество учения, за да има по-сигурно и постоянно присъствие на войски на алианса в Източна Европа. Това бе продиктувано от кризата в Украйна. Според Найденов само за миналата година армията ни е провела със 17% повече международни учения. Тенденцията е тази година процентът да се запази или да бъде увеличен. "Ученията са хубаво нещо, но това е само частта, в която се демонстрира най-доброто от наученото. Трябва паралелно с това да се върви и към обучение на целия личен състав", коментира зам.-началникът на армията ген. Константин Попов. Учението "Бриз 2014" на ВМС вчера започна със демонстрация на гасене на пожар, възникнал на кораб.

След това двойка изстребители Су-25 от българските ВВС изпълниха нападение срещу граждански кораб. Летците показаха висш пилотаж и на няколко пъти правиха остри виражи над плажа на Созопол. Морските ни сили демонстрираха различни бойни задачи, сред които обезвреждане на мини, десант, стрелби по кораб, който не се идентифицира и други. "Смятам, че ако придобием многофункционален патрулен катер, който да ни служи в следващите 20-25 години, може да изпълняваме напълно функциите си", коментира началникът на отбрана вицеадмирал Румен Николов.

Докато фрегатата "Верни" минаваше до турската подводница, вицеадмиралът с тъга коментира, че очаква в неговия мандат да има една подводница, но в музея. Военният министър отново анализира, че ако не се отпускат на година по 1,5% от БВП за военните сили, то няма как да стартират големите проекти за модернизация на армията. Найденов каза, че не е внесъл предложението за купуване на нов изтребител, тъй като това трябва да бъде направено от правителство, което ще има по-дълъг мандат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5761 |21.06.2014 Бившият словенски премиер влезе в затвора . 6| 6214 |07.06.2014 ЦРУ влезе в социалните мрежи . 0| 5579 |20.02.2014 20 жертви след взрив на сирийско-турската граница . 7| 6873 |31.01.2014 Президентът Янукович влезе в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads