Реклама / Ads
3| 4560 |17.01.2017 СВЯТ

Турските власти потвърдиха за задържането на терориста от Истанбул

.
Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш приветства залавянето на извършителя на атентата в Истанбул на Нова година, предаде Ройтерс. Той поздрави полицията за добре свършената работа.
 
"Нашата война срещу терора и силите, които стоят зад него, ще продължи до край", подчерта той. Вчера турският вицепремиер заяви, че атентатът е бил планиран внимателно и е дело не само на джихадистката групировка "Ислямска държава", но и на неуточнена от него разузнавателна организация.

Атентаторът, който разстреля 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, и рани 70, е заловен. Абдулкадир Машарипов е бил задържан снощи в жилището на свой приятел, киргизстанец в истанбулския квартал Есенюрт.

Заедно с него са арестувани още четирима души, сред които има три жени. 4-годишният син на атентатора също бил с него. Разпространени бяха и снимки на терориста, облян в кръв, хванат от полицай:

Издирването е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като полицията разполагала с информация, че той не е напускал града.

Отговорност за масовото убийство в клуб "Рейна" пое "Ислямска държава".

Съпругата на узбекския гражданин от уйгурски произход Машарипов бе разкрита и тя бе задържана в къща в Малтепе на 12 януари, но издирването на убиеца продължи 17 дни.

Съпругата и дъщеричката му на 1,5 г. бяха поставени под охрана. Тогава стана ясно, че той и синът му са успели да избягат. Цялото семейство е пристигнало в турския град Коня в началото на 2016 г., а през декември м.г. е наело квартира в Башакшехир.

Полицията тръгна по следите му от последния му адрес в Истанбул и стигна до Измир. Арестувани бяха 35 заподозрени в съучастие в кървавия атентат.

Продължава издирването на останалите „спящи клетки“ при паралелни операции в различни райони, съобщиха от полицията. Претърсва се жилището на киргизкия гражданин в Истанбул, където Машарипов се настанил преди 3 дни с детето си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3917 |08.01.2017 Разкриха самоличността на терориста от „Рейна“, още се издирва . 0| 3795 |04.01.2017 ИД организирала влизането на терориста в Турция . 0| 4181 |31.12.2016 Шествие в памет на полския шофьор, убит от терориста в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads