Реклама / Ads
0| 3964 |11.03.2019 СВЯТ

Турция изгони германски журналисти

.
След отказ да им бъде продължена акредитацията двама германски журналисти бяха принудени да напуснат Турция. Германското правителство и редакциите на двамата журналисти протестираха.
 

Двама кореспонденти от Германия бяха принудени да напуснат Турция, след като правителството отказа да продължи акредитациите им в страната. Случаят е изпитание за отношенията между двете държави, съобщава БНТ. 

 

Кореспондентата от германската обществена телевизия ZDF в Турция - Йорг Бразе и кореспондентът на берлинския вестник "Тагесшпигел" Томас Зайберт са двамата журналисти, които трябва да напуснат страната, защото без обяснение им е отказана акредитация за 2019 г.

 

Германското правителство и редакциите на двамата журналисти протестираха. Външното министерство в Берлин засили предупрежденията за пътуване в Турция, която е дестинация номер едно за германските туристи тази година. Там се информира, че през последните години е имало множество случи на произволни арести. 

 

Външеният министър на Германия Хайко Маас, заявява,  че това е несъвместимо с разбиране за медийна свобода. Освен това той посочва, че  последните дни е имало и объркващи изказвания на турски министър за възможни арести на германски туристи в Турция.

 

"Все още чакаме аргументи за решението. Ние сега напускаме страната, но ще продължим да следим и да информираме за събитията в Турция. За съжаление, ще го правим отвън. Турското правителство успя да заглуши гласа на много национални медии. Сега се опитват да го правят и с международната преса. Не трябва да приемаме това.", казва Йорг Бразе, кореспондент на ZDF в Турция:

 

"Работя в Турция от 22 години. Първата ми акредитация е от 1997 г. Разбира се, няма да спра сега работата си, защото се налага да напусна. Ще продължа да пиша за Турция. Неприемливо - така реагираха редакциите на двамата и правителството в Берлин.",  заявява Томас Зайберт, кореспондент на "Тагесшпигел".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4028 |10.03.2019 Над половин милион души са задържани в Турция след опита за преврат . 0| 4328 |09.03.2019 САЩ заплаши Турция с „тежки последствия“, ако купи руски ракети С-400 . 1| 3996 |05.03.2019 По искане на Тръмп, САЩ прекратяват търговските преференции за Индия и Турция . 5| 5683 |02.03.2019 Турция иска руските С-400, а не ”Пейтриът”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads