Реклама / Ads
4| 5162 |13.09.2010 СВЯТ

Турция къса с превратаджийските идеи, ЕС и САЩ я подкрепят

.
"След Рамазан Байрама Турция с открито чело посрещна още един празник - този на демокрацията. Турският народ показа зрялост. Тази вечер бяха победени силите, които робуват на превратаджийския манталитет.
 

Това заяви Реджеп Ердоган в първото си изявление, след като станаха известни резултатите, според които повечето турски граждани са подкрепили направените конституционни промени на провелия се вчера референдум.

По официални данни около 58% са гласували “за“ реформите, предложени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Ердоган, а около 42 на сто “против“. Гласували са 78% от гражданите на страната, предаде БНР.

Пакетът с 26 промени включва съдебна реформа, която открива пътя за съдене на ръководителите на военния преврат, извършен преди 30 години на 12 септември. Същевременно обаче ограничава пълномощията на военното правосъдие и променя структурата на две съдебни инстанции, които твърдо защитават светските принципи-Конституционния съд и Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Именно това, според критиците на Ердоган, е особено опасно.

От друга страна реформата обещава гаранции за равенството на половете, защита на децата и създаването на омбдусман - промени, които ще помогнат за хармонизиране на Конституцията от 1982 г. с критериите на ЕС, към който Турция се стреми. Редица анализатори определят резултатите като положителен тест на доверие към управляващата Партия на справедливостта и развитието и нейния лидер Ердоган.
По време на гласуването в Югоизточен Анадол имаше сблъсъци между кюрди и силите на реда, при които бяха ранени няколко полицаи.

Споделяме мнението на мнозина в Турция, че днешният трябва да бъде последван от други и очаквани належащи реформи в областта на основните права и религиозната свобода. В това отношение споделяме мнението на онези от политическия спектър на Турция, които смятат, че една нова гражданска конституция би създала солидна основа за устойчиво развитие на демокрацията в страната в унисон с европейските стандарти и критериите за приемане в Европейския съюз, коментираха в официална декларация от Европейската комисия.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама поздрави турците за високата активност, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Обама "призна жизнеността на турската демокрация, за която свидетелства силното участие в референдума", съобщи Белият дом в комюнике, публикувано след телефонен разговор на Обама с Ердоган.

САЩ са съюзници на Турция в НАТО. Но Вашингтон беше раздразнен през юни, когато Анкара гласува в ООН против новите санкции срещу Иран. Редица американски експерти смятат, че Анкара постепенно се отдалечава от западните си съюзници и се опитва да се наложи като регионална сила. Турското правителство отрича да има подобна промяна, напомня Франс прес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4847 |11.08.2010 Петролопровод в Турция избуха след атентат . 8| 6068 |27.07.2010 Англия удря рамо на Турция за ЕС . 9| 5990 |20.07.2010 Кюрди терористи заплашват курорти в Турция . 4| 4837 |01.07.2010 Турция и Израел с тайна среща на високо ниво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads