Реклама / Ads
0| 4440 |15.05.2017 СВЯТ

Турция ще даде гражданство на сирийски бежанци с образование

.
Турският президент Реджеп Ердоган смята, че повече не може да се протака процедурата по даване на гражданство на сирийските бежанци, настанени в лагерите, но тя ще бъде в полза на квалифицираните и образованите хора.Това заяви Ердоган пред придружаващите го в Пекин турски журналисти, преди да тръгне за Вашингтон, където кризата в Сирия ще бъде една от възловите теми на разговорите му с Доналд Тръмп.
 
„Войната в Сирия се проточи твърде дълго, над 3 милиона души потърсиха убежище в Турция и държавата поема издръжката им за здравеопазване, образование и всичко необходимо. Същото се случи веднъж за палестинците в Йордания, Ливан е в подобна ситуация. Похарчихме 25 млрд. долара, но докога можем да се справяме с това? Няма смисъл от протакане, гражданството за бежанците вече е на дневен ред. Сред тях има квалифицирани хора, лекари, архитекти, нелегално ли да работят? Опозицията се противопоставя на това намерение, защото турците били гладни. Ние трябва да дадем шанс на образованите сирийци да работят законно, но за това е необходимо първо да получат гражданство“, коментира Ердоган, цитира БГНЕС.

Той подчерта, че ангажиментът към бежанците е хуманен, ислямски дълг и въпрос на съвест за турската държава. В САЩ държавният глава на Турция разчита да постигне договорености с Тръмп за екстрадирането на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, обвинен за миналогодишния опит за преврат, както и Америка да преустанови оръжейните доставки за сирийските кюрдски милиции. На днешната среща на двамата президенти в Белия дом се очаква и споразумение за участието на Турция в разузнавателни операции. Ердоган ще остане само една нощ във Вашингтон.

Планирана е среща с изпълнителните директори на американската търговска камара, но поради съображения за сигурност евентуалните му разговори с еврейската общност се пазят в тайна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5019 |08.05.2017 Турция ще прави ограда и по границата си с Иран заради ПКК . 1| 4014 |02.05.2017 Ердоган пак е член на управляващата партия в Турция . 0| 3671 |29.04.2017 Продължават преговорите за членство на Турция в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads