Реклама / Ads
3| 13874 |16.01.2013 СВЯТ

Убиха Краля на руската мафия

.
Аслан Усоян, по-известен като Дед Хасан
След неуспешен опит за покушение през 2010 г. Аслан Усоян, определян като Краля на руската мафия, този път бе разстрелян в центъра на Москва около 14,30 ч местно време, съобщи Нюзру.
 

Усоян, известен с прякора си Дeд Хасан, е бил покосен с изстрел в главата от снайперист, когато излизал от ресторант.

Според Интерфакс при покушението била ранена и случайна минувачка. Други твърдят, че жената била заедно с Дeд Хасан. Няма опасност за живота й.

Според неофициална информация 75-годишният Усоян издъхнал в линейката на път за болницата. По други съобщения обаче той починал в болницата. След като бил прострелян, изпаднал в много тежко състояние и до сетния си миг не дошъл в съзнание.

Криминалисти смятат, че стрелецът е използвал бронебойни куршуми.
Дeд Хасан е смятан за най-влиятелния представител на криминалния свят в постсъветското пространство. За него се предполага, че контролира престъпния бизнес в южна Русия още от края на 80-те години на миналия век.

Аслан Усоян е роден на 27 февруари 1937 г. в Грузия. Капо ди тути капи на руския подземен свят, има завидно криминално досие.

Дед Хасан неведнъж бе обект на нападения. На 10 септември 2010 г. срещу него бе извършено поредното покушение – отново в центъра на Москва. Дeд Хасан бос бе в болница с опасност за живота. Аслан Усоян бе настанен в същата Боткинска болница, където днес почина от раните си.

След убийството на Вячеслав Иванков – Япончик Дед Хасан стана най-влиятелната фигура в руския ъндърграунд, занимаващ се с наркотици, хазарт и проституция.

Под негов контрол е хазартният бизнес в Москва и Краснодарския край.

Знае се, че Дед Хасан е имал проблеми с арменски престъпни групи, намиращи се в Украйна. В последно време се е разгорял конфликт и с друг ключов играч от подземния свят – Тариел Ониани, който момента излежава 10-годишна присъда.

Войната между клановете избухнала, след като Ониани решил да поеме контрола на хазарта в Москва и Краснодарск, където през 2014 година ще се проведат Олимпийските игри.

В същото време Дед Хасан и негови сподвижници обсъждали как да наложат контрол върху средствата, отпускани за провеждане на Олимпийските игри.

Дед Хасан е свързан тясно и с дейността на петролната империя ЛУКойл. Изключитeлно близък негов приятел и партньор в бизнеса е Генадий Богомолов, известен още като Богомол. Смята се, че именно той контролира дейността на ЛУКойл по „поръчение” на тюменските структури от неофициалната столица на компанията град Когалим, Западен Сибир.

Дед Хасан и Богомолов инспектирали поделения на ЛУКойл, следели отговорни служители да не крадат, както и за работата на фирми в сянка, които действат в полза на петролния гигант.

Групировката „Хасан” действа в различни райони на света между които САЩ, Холандия, Балканите, Белгия и Израел. Прането на пари е една от основните дейности.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9044 |30.10.2012 76 капсули кокаин в стомаха убиха мъж на летище . 5| 6666 |21.10.2012 Убиха най-малкия син на Муамар Кадафи? . 1| 5859 |29.07.2011 Убиха главнокомандващия на опозиционните сили в Либия . 19| 5979 |02.05.2011 Щатите убиха Осама бин Ладен в Пакистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads