Реклама / Ads
3| 5855 |09.11.2010 СВЯТ

Учените "на крачки" от Големия взрив

.
Учените, работещи на Големия адронен колайдер, преминаха към нов стадий на изследвания, в хода на който се надяват да получат материя, съществувала в първите моменти от формирането на Вселената, съобщава ВВС.
 

На новия етап от експериментите изследователите от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) провеждат сблъсъци на оловни йони. Според учените именно при такива сблъсъци може да бъде получена т.нар. кварк-глуонова плазма.

Физиците предполагат, че това вещество се е появило в първите фази на Вселената. Изучаването на тази материя може да хвърли светлина върху това как се е развивал процесът по формиране и развитие на Вселената – от Големия взрив преди 14 млрд. г. до наши дни.

Физиците пуснаха първите лъчи оловни йони в ускорителния тунел на колайдера на 4 ноември. Първите сблъсъци станаха факт на 7 ноември при енергия 287 тераелектронволта на лъч. Тъй като в оловните ядра освен протони има и незаредени неутрони, то сумарната енергия на всяко ядро на един нуклон (протон или неутрон) е 1,38 тераелектронволта.

Енергията на сблъсък на оловни йони в Големия адронен колайдер няколко пъти надвишава аналогичните показатели за предишния „рекордьор“ – колайдера RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider). Регистрирането на раждането на нови частици при сблъсъците на йони се очаква първо на детектора ALICE, но и на другите детектори на Големия адронен колайдер.

Досега в колайдера се сблъскваха само лъчи протони и учените смятат прехода към използване на оловни йони за напълно ново направление в работата на ускорителя.

Според д-р Дейвид Евънс от Университета в Бирмингам, който е един от организаторите на експеримента, при сблъсъците на ядра на оловни атоми се отделя топлина, надвишаваща милиони пъти температурата в центъра на Слънцето.

Учените предполагат, че тези експерименти ще дадат по-пълна представа за характера на взаимодействие между кварките, групирани в протони и неутрони.

Експериментите на Големия адронен колайдер, представляващ затворен тунел с дължина 27 километра и построен под земята на границата между Франция и Швейцария, ще бъдат преустановени по технически съображения през декември.

Преустановяването на работата на ускорителя ще продължи до февруари 2011 г., след което най-скъпият физичен уред в света (по някои оценки стойността му е 10 млрд. долара) ще бъде пуснат отново.

Наскоро физиците съобщиха за регистрацията на странно явление в хода на експериментите – сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, имало и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест, те не се разлитали независимо едни от други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4872 |01.11.2010 Колет за посолства се взриви в Атина . 1| 4741 |20.10.2010 Пенсионната реформа взриви Франция . 3| 5145 |25.09.2010 Опасност от взрив приземи самолет в Швеция . 5| 6752 |26.07.2010 Тайни документи за войната в Афганистан взривиха нета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads