Реклама / Ads
0| 7036 |26.09.2014 СВЯТ

Ужас! Еболата извън контрол, заплашва целия свят

.
Епидемията от ебола в Западна Африка заплашва целия свят, обявиха европейски здравни експерти, предаде БТВ. Представители на 16 държави призоваха своите държави да увеличат човешките и материалните ресурси в борбата срещу заразата, за да не допуснат тя да стане реална световна заплаха.
 

Европейските страни трябва спешно да помогнат с обучен медицински персонал, полеви лаборатории, защитно облекло, дезинфектанти и други основни помощни средства, като генератори, настояха здравните експерти. Te алармират, че „след месеци на бездействие и пренебрегване от страна на международната общност епидемията от ебола в Западна Африка сега се намира извън контрол".

 

Днес вирусът е заплаха не само за страните, в които превиши капацитета на националните здравни системи, но и за целия свят, се казва още в призива.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви от своя страна, че светът не прави достатъчно за справяне със смъртоносната епидемия от ебола в Западна Африка, която представлява нарастваща заплаха за регионалната и глобалната сигурност.

"Не напредваме достатъчно бързо, не правим достатъчно", каза Обама на съвещание на високо равнище в ООН, посветено на ебола. "Спирането на епидемията от ебола е приоритет за САЩ, но ние не можем да го постигнем сами", подчерта президентът.

Обама отбеляза, че има голяма разлика между направеното досега за справяне с епидемията и онова, което е необходимо да се направи. Той призова повече страни да съдействат с оборудване и хора, а международните организации - да действат по-бързо.

 

При откриването на съвещанието генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че "светът може и е длъжен да спре ебола, сега". Световната банка обяви в четвъртък, че ще отпусне още 170 милиона долара в помощ на страните от Западна Африка за овладяване на епидемията, с което сумата на обещаните средства става 400 милиона долара.

 

Според Европейската комисия развитието на епидемията от ебола в Африка ще продължава поне до началото на 2015 г. До края на годината има шанс само да се стабилизира развитието на епидемията и това е оптималното развитие на ситуацията според ръководителя на дирекцията на Европейската комисия по хуманитарната помощ Филип Моган.

За целта трябва да се изпълнят три ключови условия. Първо, да се гарантира ефективната реакция на ръководството на засегнатите от епидемията страни. Второ, да се осигури значителна международна помощ за проблемните африкански страни. Трето, да се обясни на населението на тези страни, че трябва да вземат индивидуални мерки, включително да се обръщат бързо за медицинска помощ и да изолират болните. Като цяло в момента трите условия се изпълняват доста успешно, отбеляза Еврокомисията. От началото на годината ЕС е изпратил 150 милиона евро за борба с болестта. Държавите от общността са изпратили още 78 милиона евро на двустранен принцип.

 

Междувременно групата на седемте най-богати страни в света (Г-7) предупреди за опасността от изолиране на страните от Западна Африка, където върлува епидемия от ебола. "Въпреки че разпространението на ебола трябва да бъде спряно, засегнатите страни не бива да бъдат изолирани", предупреди в комюнике Г-7, в която участват Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Обединеното кралство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5566 |24.05.2014 Извънредното положение в Сърбия - отменено . 7| 6217 |07.04.2014 Киев въведe извънредно положение в 3 области . 6| 6237 |02.12.2013 Киев пред извънредно положение . 1| 5587 |23.01.2013 Снеха подозренията от американския ген. Алън в извънбрачна връзка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads