Реклама / Ads
4| 5026 |02.02.2020 СВЯТ

Украйна в ОССЕ: Русия използва забранени противопехотни мини в Донбас

.
Донбас Източник: БГНЕС
Украйна информира Форума за сътрудничество в областта на сигурността на ОССЕ, че руските въоръжени формирования в Донбас използват противопехотни мини, забранени от международните конвенции, съобщи Укринформ.
 

"Изразяваме категоричното си възмущение от използването на противопехотни мини от руските окупационни сили. Тези оръжия за водене на война с неизбирателно действие, убиват и раняват предимно невинни и беззащитни цивилни, особено деца. Подчертаваме, че Украйна не е полигон за изпитване за нови руски оръжия, нито терен за утилизация на стари." - заяви в речта си Игор Лосовски, заместник на постоянния представител на Украйна към международните организации във Виена.


На заседанието на форума, проведено на 29 януари, дипломатът подчерта, че невинните цивилни граждани "не могат да бъдат заложници на подобна безотговорна и жестока политика на Русия.


"Призоваваме настоятелно руската страна незабавно да прекрати доставките и използването на противопехотни и други типове мини и взривни устройства на временно окупираните украински територии, както и да прибере всички вече поставени от руските въоръжени формирования мини", - подчерта Лосовски.

 

Заместник-ръководителят на украинската мисия към ОССЕ представи пред чуждестранните делегати презентация за използването на руски противопехотни мини от окупационните сили в Донбас.


Беше даден конкретен пример за използването на противопехотната минна система MON-50, открита на 21 март 2016 г. в района на Попасная в Луганска област. Както показва маркировката, мината е произведена през 2003 г. в завода "Полимери" в гр. Чапаевск в Самарска област на Руската федерация, отбелязва изданието Информнапалм.


Руските въоръжени формирования активно използват в Източна Украйна и друга противопехотна мина руско производство - ПМН-2. Украинският дипломат представи снимка на две такива мини с надпис "533-37-89" и "15-99-89", намерени на 16 май 2019 г. край Красногоривка в Донецка област.


На 11 юни 2019 г. сътрудници на СБУ (Службата за сигурност на Украйна) намериха още 9 такива противопехотни мини с подобна маркировка "15-86-89" и "ПМН-2-583-46-89" край Маринка, Донецка област.


На 12 юни 2019 г. в село Водяне в Донецка област военнослужещи от ВСУ намерика 6 празни корпуса КПОМ-2 за мини ПОМ-2 и две активни мини ПОМ-2.


На 16 юни 2019 г. край Водяне бяха намерени и 3 противопехотни мини ПМН-2.


На 24 октомври 2019 г. руските въоръжени формирования използваха мини МОН-2 за миниране на позициите на ВСУ край Светлодарск.


Украинският дипломат информира делегациите на страните участнички за конкретни заводи на територията на Руската федерация, които произвеждат противопехотни мини ПМН-2 и ПОМ-2.


"Противопехотните мини ПМН-2 и ПОМ-2 са на въоръжение в руската армия. Използването им е забранено от Отавската конвенция, или Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване от 3 декември 1997 година", - напомни Лосовски.


Той допълни, че Украйна е подписала Конвенцията през 1999 година и я е ратифицирала през 2005 г.


"В рамките на предвидените от Конвенцията задължения, до 2011 година Украйна е унищожила всички противопехотни мини ПМН-2 и ПОМ-2 под международно наблюдение. На свой ред Руската федерация отказа да подпише конвенцията за забраната на противопехотните мини и продължава да използва ПМН-2 и ПОМ-2 по време на военни действия." - заяви украинският дипломат.


Той добави, че мисията на ОССЕ само през януари 2020 г. вече три пъти съобщава за намерени забранени от международните конвенции противопехотни мини на временно окупираните територии в източна Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4707 |22.01.2020 Путин: Целесъобразно ли е Русия да е парламентарна република? Казвам ви, че не! . 0| 4472 |19.01.2020 Върнаха в Украйна тленните останки на 11 души от самолетната катастрофа . 0| 4231 |09.01.2020 Украйна е в траур заради авиокатастрофата . 2| 6092 |29.12.2019 Иран, Русия и Китай подписаха меморандум за морската отбрана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads