Реклама / Ads
23| 7518 |26.11.2018 СВЯТ

Украйна пред военно положение, напрежението с Русия се покачва /видео/

.
”Във връзка с опасното развитие на ситуацията в Азовско море и последвалите събития Русия поиска свикване на извънредно открито заседание на Съвета за сигурност на 26 ноември с дневен ред ”Поддържане на международния мир и сигурност”, заями заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянский.
 

В Москва Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че има "неопровержими доказателства за използването от Киев на украинските военноморски сили за провокация в Черно море". ФСБ заяви това, след като руски граничари откриха огън срещу три украински военни кораба, които се опитаха да преминат през Керченския кораб. ФСБ каза, че "са използвани оръжия, за да бъдат накарани украинските военни кораби да спрат". Задържаните украински военни кораби, нарушили руската граница и задържани в Черно море, ще бъдат доставени в пристанището на Керч, предаде ТАСС, като цитира "граничната служба на ФСБ в република Крим".

 

Междувременно въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, съобщи министерството на отбраната.

"Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на режим на военно положение, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в пълна бойна готовност", се казва в съобщението.

 

Заради ситуацията в Керченския проток, секретарят на Съвета Александър Турчинов тази нощ обяви подкрепеното от президента на Украйна Петро Порошенко предложение за въвеждане на военно положение за 60 дни.

 

То ще бъде разгледано днес от Върховната рада, която ще се събере в 16:00 ч. местно време, съобщи нейният председател Андрий Парубий.

 

Порошенко каза, че парламентът може днес да реши дали да въведе военно положение, което ще ограничи гражданските свободи и ще даде на държавните институции по-големи правомощия, посочва Ройтерс.

 

Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да действат максимално сдържано, за да се намали напрежението в Азовско море и призоваха Русия да възстанови свободното преминаване през Керченския проток, предаде Франс прес.

"Очакваме Русия да възстанови свободата на движение в Керченския проток и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност, за да се намали незабавно напрежението", гласи декларация на ЕС. Събитията в Азовско море показват до какво може да доведе "пренебрегването на основните правила на международното сътрудничество", се казва в декларацията.

ЕС отбелязва, че "строежът на Керченския мост (от Русия) бе извършен без съгласието на Украйна и е още едно нарушение на суверенитета и териториалната й цялост". ЕС "не признава и няма да признае незаконната анексия на Крим от Русия", се посочва в заключение в декларацията.

 

НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"НАТО внимателно следи развоя на ситуацията в Азовско море и Керченския проток и ние поддържаме връзка с украинските власти. Призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението", се казва в декларацията. "Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи декларацията, цитирана от ТАСС.

 


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4447 |25.11.2018 Сблъсък между Русия и Украйна във водите на Черно море . 0| 3479 |13.11.2018 Взрив пред дома на гръцки прокурор . 0| 4505 |09.11.2018 ДНР: Украйна ще потапя чужди кораби в Азовско море . 0| 3815 |08.11.2018 Испанската полиция е предотвратила убийството на премиера Педро Санчес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads