Реклама / Ads
8| 7991 |23.01.2014 СВЯТ

Украйна на ръба на гражданска война, днес е срокът за оставка на кабинета (на живо)

.
Тази нощ демонстранти нападнаха сградата на местната телевизия Киев. Десетки хиляди антиправителствени демонстранти отново се събраха снощи в центъра на Киев.
 

Продължават сблъсъци между полиция и протестиращи в Украйна, след като вечера бе съобщено за петима убити и над 300 ранени от началот на гражданското недоволство. Десетки хиляди антиправителствени демонстранти отново се събраха снощи в центъра на Киев. И в този момент безредиците там продължават. Украйна продължава да е на ръба на гражданска война.
 

Тази нощ за няколко часа демонстрантите увеличиха с няколко метра височината на барикадите, които защитават основния протестен лагер на площад „Независимост". Опитите на полицията да пробие блокадата остават безуспешни.

Центърът на Киев продължава да прилича на бойно поле. Протестиращите замерят силите на реда с камъни и коктейли „Молотов", в отговор милицията използва сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми. Тази нощ демонстранти нападнаха сградата на местната телевизия Киев. Новите сблъсъци украйнкста столица започнаха преди дни, след като властите приеха антипротестни закони, а полицията получи правомощия да стреля по протестиращите с бойни патрони. В основата на протеста е несъгласието с проруската политическа линия на президента Виктор Янукович.

Лидерите на опозицията обявиха, че днес е последният срок, който дават на президента Янукович за свикване на предсрочни избори. В противен случай протестиращите се готвят за пълна атака. След като за първи път преговаряха лично с държавния глава, водачите на протеста изявиха готовност за намиране на изход от кризата без повече кръвопролития. Те обаче бяха категорични, че това не може да стане, ако още днес правителството не подаде оставка.
 

Украинската власт, в лицето на премиера Азаров, изрази желание за конструктивен диалог с опозицията с цел прекратяване на сблъсъците в Киев, но категорично отказва да приема ултиматуми. Премиерът, който е на световния икономически форум в Давос подчерта, че опозиционните лидери са също толкова отговорни за кръвопролитията, колкото и органите на реда. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8259 |22.01.2014 Гражданска война в Украйна ?! . 9| 6650 |20.01.2014 Кървава нощ в Украйна: Стотици ранени и десетки задържани . 2| 5621 |18.12.2013 САЩ обмисля санкция за Украйна . 3| 5233 |10.12.2013 През март Украйна подписва с ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads